Το «επεισόδιο» Βενιζέλου – Γ. Παπανδρέου

Το «επεισόδιο» Βενιζέλου – Γ. Παπανδρέου

Κύριε διευθυντά

Με κατανοήσιμη έμφαση στον θυελλώδη έρωτα Γ. Παπανδρέου – Κυβέλης, τρεχόντως αναγγέλλεται από την ΕΡΤ η τηλεοπτική σειρά «Φλόγα και Ανεμος». Από το ομώνυμο βιβλίο του Στ. ∆άνδολου, μεταφέρω τα προηγηθέντα της καθόδου του Παπανδρέου στις εκλογές του ’20, ως ανεξαρτήτου υποψηφίου στον νομό Λέσβου. Εκεί δηλαδή όπου ο φέρελπις νεαρός πολιτικός είχε ασκήσει το παρθενικό του αξίωμα, ως νομάρχης. Στις 4 Αυγούστου, θα μεταβεί στην Αθήνα για να συζητήσει με τον Βενιζέλο την υποψηφιότητά του. Η συζήτηση θα είναι δύσκολη: «”∆εν είναι πρέπον να πολιτευθείς σε μια περιοχή την οποία διοικούσες”, του λέει ο Βενιζέλος. “Κύριε πρόεδρε, οι φίλοι μου θα εκπλαγούν, όλοι περίμεναν ότι θα ήμουν στο ψηφοδέλτιο”, αντιτείνει εκείνος. “Λυπάμαι, δεν μπορώ να κάνω τίποτε”, επιμένει ο αρχηγός. “Εν τοιαύτη περιπτώσει”, λέει, “θα πολιτευθώ ως ανεξάρτητος”. Ο Βενιζέλος υψώνει το κεφάλι του και τον κοιτάζει παγωμένα. “Πράξε όπως καταλαβαίνεις”, καταλήγει. Ο Παπανδρέου αποχωρεί χωρίς καν να πει αντίο».

Τι έχουμε εδώ; Χωρίς διάθεση να επαινέσουμε ή να ψέξουμε κάποιον από τους πρωταγωνιστές του επεισοδίου, δεν μπορεί να μη θαυμάσει κανείς την υψηλόφρονα ιδέα για την πολιτική τού σπουδαίου Κρητικού, αλλά και να μη σταθεί στην ασεβή ανυποχωρητικότητα ενός ανυπόμονου νεαρού, η οποία θα χαρακτήριζε την περαιτέρω πολιτική του πορεία.

Γιώργος Ι. Κωστούλας

Βούλα

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT