Τα άρθρα γνώμης

Ποια είναι η δουλειά του αρθρογράφου; Να λέει τη δική του γνώμη και όχι του αναγνώστη ή του γείτονά του. Ενας αρθρογράφος που σέβεται πρώτα πρώτα τον εαυτό του δεν μπορεί να δηλώνει «Εθνική Ελλάδας» για να είναι αρεστός σε όλους. Δεν στρογγυλεύει τις γωνίες αυτών που θέλει να πει, ούτε κάνει εκπτώσεις στις απόψεις του για να μην προκαλέσει αντιδράσεις.

Η δουλειά του αρθρογράφου είναι να διεγείρει τους προβληματισμούς του αναγνώστη και όχι να επιζητεί το χειροκρότημά του. Αν γράφει για το χειροκρότημα έχει γίνει έρμαιο των αναγνωστών του. Δεν θα είναι ο εαυτός του, αλλά κάποιος άλλος.

Είναι συνεπώς απολύτως φυσιολογικό τα κείμενά του να έχουν ως άξονα τις ιδεολογικές και πολιτικές του πεποιθήσεις. Να ορίζονται από τη ματιά με την οποία βλέπει τα γεγονότα που σχολιάζει. Γιατί ο αρθρογράφος δεν παρουσιάζει γεγονότα, τα σχολιάζει. Δεν είναι ένα απονευρωμένο άτομο που επιζητεί να καταγράψει τον μέσο όρο των αντιλήψεων και των απόψεων που κυκλοφορούν στην «αγορά».

Δηλαδή δεν άγεται από την κοινή γνώμη, αλλά, στο μέτρο των δυνάμεών του και της ικανότητάς του, προσπαθεί να τη διαμορφώσει.

Οποιος αγνοεί όλα τα παραπάνω, απλώς θέλει ένα πειθήνιο άτομο που εκτελεί αποστολές ή που αναμασά τις κυρίαρχες απόψεις. Εκείνο που ξεχωρίζει έναν καλό από έναν μέτριο αρθρογράφο είναι η συνεκτική συγκρότηση του λόγου του και η εκφορά του με ευπρέπεια και ήθος, και όποτε χρειάζεται με την απαιτούμενη δόση ειρωνείας. Γιατί άλλο ειρωνεία και άλλο προσβολή.

Φυσικά και ο αρθρογράφος υπόκειται στην κριτική για τα όσα γράφει. Θα έλεγα μάλιστα πως θα πρέπει να την επιζητεί, γιατί μέσω της κριτικής έρχεται και η προσωπική του επιβεβαίωση, καθώς η διαφωνία φανερώνει πως το συγκεκριμένο κείμενο έσπειρε ένα ζιζάνιο –με την καλή έννοια– στο αναγνωστικό κοινό αλλά και στην πολιτική εξουσία.

Η τελευταία οφείλει να αναγνωρίζει όλα τα παραπάνω και κυρίως το γεγονός πως σε ένα άρθρο γνώμης καταγράφεται η αλήθεια του αρθρογράφου, που πιθανόν να είναι διαφορετική από την αλήθεια της εξουσίας. Γιατί ως γνωστόν στις δημοκρατίες ένα γεγονός έχει πολλές όψεις, πολλές αλήθειες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT