Η Ρωσία, τα Ορλωφικά, οι ψευδαισθήσεις

Η Ρωσία, τα Ορλωφικά, οι ψευδαισθήσεις

Κύριε διευθυντά

Γράμμα αναγνώστη («Καθημερινή», 11/8/2022) αναφέρει σωστά ότι η Ρωσία δεν υποστήριξε τους Ελληνες να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους. ∆ιεισδυτικότερη μελέτη της ιστορίας αποκαλύπτει μια συστηματικά αρνητική και ωμή στάση της Ρωσίας απέναντί τους.

Τελευταίο τέταρτο του 17ου αιώνα, η Ρωσία γίνεται ναυτική δύναμη για ικανοποίηση ζωτικών εμπορικών και στρατηγικών συμφερόντων και φιλοδοξία ανάδειξης σε ευρωπαϊκή μεγάλη δύναμη. (1768-1774), πρώτη εμφάνιση στη «θερμή» Μεσόγειο. Αποστολές ναυτικής παρουσίας ή αντιπερισπασμού στην Τουρκία, κυρίως στο Αιγαίο, λόγω σημαντικής γεωστρατηγικής θέσης και διάθεσης ικανών ναυτικών (ιδίως γύρω από την περιοχή της Υδρας). Η υλοποίηση των παραπάνω στόχων προέβλεπε την εφαρμογή ενός μόνιμου σχεδίου εξέγερσης των Ελλήνων, από εποχής τσαρίνας Αννας Ιβάνοβνα, 1730-1740.

«Ενδεκάκις από Αλώσεως οι Ρώσοι εμπλέξαντες τους υποδούλους Ελληνες διά ψευδών υποσχέσεων απελευθερώσεως, εκίνουν αυτούς κατά της Αυτοκρατορίας, κατά τους επανειλημμένους κατ’ αυτής πολέμους των, εγκαταλείποντες αυτούς μεθ’ εκάστην ειρήνην εις την μάχαιραν της εκδικήσεως του κατακτητού». Επιπτώσεις στους Ελληνες:

– Ορλωφικά (1770). Οι ρωσίσαντες καταστράφηκαν από τους Οθωμανούς (Σπετσιώτες).

– Επιχειρήσεις Κατσώνη (1787-1792). Οι Υδραίοι έπαθαν τα πάνδεινα από τους καταδρομείς του και τον ίδιο, που ενεργούσε κατ’ εντολήν του πρίγκιπα Ποτέμκιν.

– Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1806-1807). Πολλοί Υδραίοι πίστεψαν στο ομόδοξο ξανθό γένος για την ανεξαρτησία τους και το ακολούθησαν. Ομως ο ναύαρχος Δημήτριος Σενιάβιν, μόλις τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις, έφυγε, εγκαταλείποντας τους ρωσίσαντες στο έλεος των πασάδων: Καπετάνιοι αλείφονταν με πίσσα, κρέμονταν στα ξάρτια και καίγονταν ζωντανοί. Αλλοι ποντίζονταν σε σάκους στον Βόσπορο. Πατέρας και γιος υπέστησαν τον φρικτό θάνατο του εντοιχισμού, κ.ά. (Δύο πρόγονοι του γράφοντος, ρωσίσαντες, διασώθηκαν και συμμετείχαν στον Αγώνα).

Τότε το έθνος πείσθηκε ότι μόνο από τον εαυτόν του θα έπρεπε να περιμένει την απελευθέρωσή του και πραγματοποίησε την επιτυχημένη εξέγερση του 1821. Οι Ελληνες την ελευθερία τους δεν τη χρωστούν σε κανένα.

Δημήτριος Λισμάνης

Αντιναύαρχος ε.α.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT