Ο πλουραλισμός της «Καθημερινής»

Κύριε διευθυντά

Στις 20 Αυγούστου ο κ. Ν. ∆. Τριανταφυλλόπουλος έγραψε την επιστολή του «Πώς δει ιστορίαν συγγράφειν» όπου μου επιτίθεται με ύφος εμπαθές. Το λέει άλλωστε με ειλικρίνεια: «Χαράζω, ομολογουμένως με κάποιαν εμπάθεια, αυτές τις γραμμές, γιατί ο θαυμαστής του Χο Τσι Μινχ κ. ∆ημ. Γεωργαντάς προσπάθησε παλαιότερα να διασύρει ως εγκληματία τον παντελώς αναίμακτο δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά και αποπειράθηκε να ευτελίσει το “Οχι”…».

Διαστρέφει ο επιστολογράφος τα γραφόμενά μου και βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα.

Δεν είμαι θαυμαστής κανενός κομμουνισμού, αφού το καθεστώς διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη. Είχα απαντήσει στις ειρωνείες του κ. Μουμτζή για το καθεστώς του Βιετνάμ που κατετρόπωσε δύο αυτοκρατορίες, υπερασπιζόμενος την απλή ιστορική αλήθεια, και όχι θαυμάζοντας τον αρχηγό του.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος είναι υμνητής του δικτάτορα Μεταξά, όπως του είχα απαντήσει σε παλαιότερη επιστολή μου. Διότι και αίμα υπήρξε και θάνατοι, και εξορίες και βασανιστήρια και κάψιμο βιβλίων, αφού μιμήθηκε τον Χίτλερ που θαύμαζε.

Δεν αποπειράθηκα ποτέ και πουθενά να ευτελίσω το «Οχι», αυτό μόνο κατ’ όναρ το είδε ο επιστολογράφος.

Ο δικτάτορας ανέβηκε στην εξουσία με τις ευλογίες του τότε βασιλιά και των Αγγλων, στο άρμα των οποίων ήταν δεμένη η χώρα μας. Δεν συντάχθηκε με τον άξονα, παρά την ιδεολογική του ταύτιση προς αυτόν, αλλά με το αντίθετο στρατόπεδο, από ανάγκη προς την Αγγλία και το Παλάτι.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, άξιος και ο καλύτερος μελετητής του Παπαδιαμάντη, είναι κρίμα να γράφει εμπαθώς και να βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα. Με επιπλήττει για την «από καθέδρας αυστηρότητας» τάχα γραφή μου.

Μα όταν διαστρέφεται η ιστορική αλήθεια δεν πρέπει να μιλάμε; Εδώ επώνυμοι αγνοούσαν ή ήθελαν να εξαφανίσουν το όνειδος του καψίματος βιβλίων από τον Μεταξά!

Δημήτρης Γεωργαντάς

Χειρουργός 

Μαρούσι

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT