Κριτήριο δηλωθέντος εισοδήματος

Κύριε διευθυντά 
Το κριτήριο του «δηλωθέντος εισοδήματος» θεωρείται ότι αποτελεί ένα απλό και εύχρηστο κριτήριο για τη γραφειοκρατία της χώρας προκειμένου να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες πολιτών με ένα συνδυασμό επιδομάτων και εκπτώσεων. 

Υπάρχουν όμως πολλοί πολίτες οι οποίοι δεν ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και οι οποίοι δεν δηλώνουν το εισόδημά τους. Οι πολίτες αυτοί είναι πολύ πιθανόν να δικαιούνται πολλαπλά επιδόματα, εκπτώσεις και απαλλαγές, καθώς σύμφωνα με το απλοϊκό κριτήριο του «δηλωθέντος εισοδήματος» θεωρούνται ότι ανήκουν στις «ευάλωτες ομάδες». Η πολιτεία, με άλλα λόγια,  επιβραβεύει τους φοροφυγάδες χρησιμοποιώντας σαν κάλυμμα τις λέξεις «δηλωθέν εισόδημα» και «ευάλωτη ομάδα».

Είναι γνωστό ότι το πολύ μεγάλο μερίδιο των φόρων στην Ελλάδα το επωμίζονται μισθωτοί και συνταξιούχοι. Υπάρχουν πάρα πολλές αναλύσεις, προτάσεις και νομοθετήματα για την «πάταξη της φοροδιαφυγής». Αλλά πώς θα ελεγχθεί η φοροδιαφυγή εάν ταυτόχρονα επιβραβεύονται οι φοροφυγάδες; 

Επιπλέον, με τη διαδικασία αυτή η πολιτεία μοιάζει να περιπαίζει τους πολίτες που πραγματικά ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ενώ χλευάζει τους συνεπείς φορολογουμένους.

Η μεγάλη ομάδα πολιτών που αναλαμβάνει το κύριο βάρος των φορολογικών υποχρεώσεων επί δεκαετίες, φορτώνεται την τρέχουσα περίοδο, επιπλέον των φόρων, μαζί με όλους τους πολίτες της χώρας, και με πρόσθετες τεράστιες επιβαρύνσεις, όπως και τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και άλλων επιτηδείων, και τον εξαιρετικά μεγάλο φόρο καυσίμων και ΦΠΑ στην ενέργεια! Φαίνεται πως ένα μικρό μέρος αυτών των επιπλέον σημαντικότατων επιβαρύνσεων περνάει στις επιδοτήσεις των πραγματικά ευάλωτων ομάδων αλλά και των φοροφυγάδων…!

Πώς το διαχειρίζονται άλλες χώρες; Ενα απλό παράδειγμα: «…η κίνηση σειράς αμερικανικών πολιτειών να αναστείλουν/αποσύρουν προσωρινά τους φόρους στη βενζίνη». Χωρίς διακρίσεις μια και οι επιβαρύνσεις αυτές είναι κοινές για όλους, ανεξαρτήτως φορολογικής και οικονομικής κατάστασης!
Η όλη διαδικασία των εκπτώσεων και επιδοτήσεων ανάλογα με το «δηλωθέν εισόδημα» αναδεικνύει το άκρως προβληματικό πλαίσιο των πολιτικών που κυριαρχούν στην ελληνική πολιτεία επί δεκαετίες. Είναι το ίδιο λαϊκίστικο πλαίσιο το οποίο έχει εκθρέψει γενιές φοροφυγάδων, έχει γεμίσει τη χώρα με πολλαπλές γενιές «νομιμοποιημένων» αυθαιρέτων, και έχει οδηγήσει χιλιάδες νέους επιστήμονες με άλλα οράματα για τη ζωή τους στη μετανάστευση και στο περίφημο «brain drain»…   

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT