Μία «συνταγματική» ιστορία επί χούντας

Μία «συνταγματική» ιστορία επί χούντας

Κύριε διευθυντά
Πόσους συνταγματολόγους μπορεί να χωρέσει η Ελλάδα; Τρεις ανακάλυψε ο Μιχάλης Τσιντσίνης («Κ» 23/8/22). Οι κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Αλιβιζάτος. Απαντες καθηγητές ΑΕΙ. Ο Παυλόπουλος, πιο τυχερός, έγινε υπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Ο Βενιζέλος, υπουργός και αρχηγός κόμματος, ο Αλιβιζάτος (πιο άτυχος) έχασε τις μοναδικές ευκαιρίες να γίνει ΠτΔ. Τώρα για τις υποκλοπές, αποφαίνεται πως οφείλει να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, «όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες». Και τι θα γίνει μετά την παραίτηση; α) Το κενό το καλύπτει η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι έτοιμη; β) Ενας «στανικός συνεταιρισμός αποδυναμωμένων και απρόθυμων κομμάτων». γ) «Να τιμωρηθεί η αμαρτία. Μετά έχει ο Θεός». Ο  κ. Τσιντσίνης είναι έμπειρος σχολιαστής, δεν του πέρασε η ιδέα να προτείνει τον κ. Αλιβιζάτο για υπηρεσιακό πρωθυπουργό; Να διενεργήσει εκλογές με την αναλογική και μετά να κρατήσουν τουλάχιστον ένα εξάμηνο οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης ή νέες εκλογές. Γιατί βέβαια δεν μπορεί να επαναληφθεί το πείραμα ΣΙΡΙΖΑΝΕΛ όπως έγινε δυο φορές το 2019. Ο κ. Τσιντσίνης κάτι υπαινίσσεται όταν λέει: «Ο καθηγητής Αλιβιζάτος… δεν εκφράζει επιστημονική γνώμη. Εκφράζει την πολιτική του άποψη… ενδεδυμένη με συνταγματολογική γλώσσα». Ομως, ας πάμε πιο πίσω στον χρόνο. Την εποχή της χούντας, η «Εθνική Κυβέρνησις» είχε θέσει προς διαπραγμάτευση ένα σχέδιο Συντάγματος. Οι εφημερίδες δημοσίευαν κάθε μέρα άρθρα του Συντάγματος και η «κυβέρνηση» καλούσε τους Ελληνες πολίτες να κρίνουν και να γράψουν επωνύμως την άποψή τους. Ο Στυλιανός Παττακός, «Υπουργός» Εσωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε πως έλαβε πέντε εκατομμύρια απαντήσεις. Δημοσιογράφοι, ξένοι βέβαια, είχαν διάλογο με τον Παττακό. «Υπάρχουν 5.000.000 συνταγματολόγοι στην Ελλάδα;».

«Ενας μπορεί να προτείνει για περισσότερα άρθρα». «Αν στο δημοψήφισμα πει ο λαός ΟΧΙ, θα παραιτηθεί η κυβέρνηση;». «Οχι βέβαια, θα κάνουμε ένα άλλο σχέδιο και θα το θέσουμε υπόψη του λαού». Μία γνωστή μου υπηρετούσε ως δασκάλα Δημοτικού σε ένα χωριό στα ορεινά της Ημαθίας. Την κάλεσε στο γραφείο της κοινότητας ο πρόεδρος, διορισμένος βέβαια της χούντας, της παρέδωσε έναν κατάλογο ονομάτων του χωριού και ένα χοντρό πάκο με αποκόμματα των εφημερίδων με ερωτήματα σε άρθρα του Συντάγματος και μερικές απαντήσεις. Της είπε να συμπληρώσει με τις «ανάλογες» απαντήσεις τα αποκόμματα με τα άρθρα. Της έδωσε τα έξοδα και την έστειλε στο ταχυδρομείο. Για κάθε όνομα υπήρχαν είκοσι φάκελοι για είκοσι απαντήσεις. Ούτω πως, βρέθηκαν για τον Παττακό εκατομμύρια συνταγματολόγοι, στην «Ελλάδα των Ορθοδόξων Χριστιανών» (Καθολικώς διαμαρτυρομένων, κατά τη ρήση του γέρου της Δημοκρατίας, Γ.Π.). Προσώρας έχουμε «ενεργούς» μόνο τρεις συνταγματολόγους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT