Ποιοι ήταν οι δύο που «ψήφισαν λευκό»;

Ποιοι ήταν οι δύο που «ψήφισαν λευκό»;

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή το άρθρο του κ. Σάκη Μουμτζή στις 28/8/2022, και το τοξικό κλίμα που αναφέρει ότι επικράτησε το 1985, επιθυμώ να καταθέσω προσωπική μου αντίληψη του θέματος και συγκεκριμένα όσον αφορά σε μία από τις αιτίες της τοξικότητας που δημιουργήθηκε με  την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 1985.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε καθησυχάσει αρχικά τον Καραμανλή ότι θα τον πρότεινε για ΠτΔ για δεύτερη θητεία. Ο Α.Π. υποχρεώθηκε από τη βάση του κόμματος να αλλάξει γνώμη και να ανακοινώσει την υποψηφιότητα Σαρτζετάκη. Ως γνωστόν, ο Κ. Καραμανλής χολωθείς παραιτήθηκε –δεν μου άρεσε αυτό– και τον αντικατέστησε ο πρόεδρος της Βουλής Αλευράς. Στις ψηφοφορίες της Βουλής το αποτέλεσμα ήταν: Πρώτη ψηφοφορία 180 για Σαρτζετάκη με 2 λευκά, 2η ψηφοφορία 182 για Σαρτζετάκη, κανένα λευκό, 3η ψηφοφορία πάλι 180 για Σαρτζετάκη και πάλι 2 λευκά. Σκωτσέζικο ντους το λένε αυτό, αν δεν κάνω λάθος. Νομίζω ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρόεδρος τότε της Ν.Δ., διέπραξε σφάλμα με την ένστασή του σχετικά με το αν ο υπηρεσιακός ΠτΔ Αλευράς, πάντα βουλευτής που ανήκε στη δύναμη του ΠΑΣΟΚ, είχε δικαίωμα ψήφου. Είχε χαλάσει τον κόσμο. «Η ψήφος του Αλευρά δεν μετράει». Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν: «Τι θα κάνετε κύριε πρόεδρε, αν κερδίσετε τις εκλογές; Θα καθαιρέσετε τον Σαρτζετάκη;». «Ε, όχι αυτό δεν μπορούμε να το κάνομε, αλλά επειδή είναι τίμιος άνθρωπος, θα το καταλάβει και μόνος του και θα παραιτηθεί».  Και μετά φτου κι απ’ την αρχή!

Με έτρωγε πάντα η περιέργεια, ποιοι να ήταν οι βουλευτές των δύο λευκών ψηφοδελτίων. Τότε η ψηφοφορία ήταν μυστική. Γνώριζα την πηγή που σίγουρα θα το ήξερε, αλλά δεν τολμούσα να τον ρωτήσω. Κάποια στιγμή το 1987, επωφεληθείς από μια ιδιαίτερη σύσφιγξη των σχέσεών μου και της υποχρεώσεώς του για μια σοβαρή εξυπηρέτηση που του έκανα, του είπα: «Μπορείς να βγάλεις την υποχρέωση λύνοντάς μου μια απορία: Γνωρίζουν ο Μένιος και ο Ανδρέας ποιοι έριξαν τα λευκά;» «Αμφιβάλλεις; Ασφαλώς και το γνωρίζουν αφού ήταν βαλτοί. Ηταν μια παγίδα και ο Μητσοτάκης δεν το αντελήφθη, όταν δάγκωσε το δόλωμα. Σκοπός ήταν να προκαλέσουν την αμφισβήτηση της Ν.Δ., να δημιουργήσουν την αμφιβολία, να κερδίσουν ψηφοφόρους που απεχθάνονταν τις ανωμαλίες των νέων εκλογών». Ο ίδιος μου είπε ότι η αβεβαιότητα που δημιουργούσαν οι δηλώσεις Κων. Μητσοτάκη είχε ευνοϊκό αποτέλεσμα στη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1985. Ο πληροφοριοδότης μου σκοτώθηκε ένα χρόνο αργότερα σε τροχαίο, δεν έγινε νεκροψία και ο άνθρωπος στον οποίο δάνειζε το μυαλό του, ο Μένιος, πέθανε υπόδικος δύο χρόνια αργότερα. Αυτά είναι τα ψιλά γράμματα της ιστορίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT