Η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου 

Κύριε διευθυντά
Επί Αυτοκράτορος Φλαβίου Μαυρικίου Τιβερίου Αυγούστου (Flavius Mauricius Tiberius Augustus, 539-602), της Δυναστείας του Ιουστινιανού, αποφασίστηκε συνοδικά στην Κωνσταντινούπολη να λάβει τον τίτλο «Οικουμενικός»  ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννης Δ΄ ο Νηστευτής, σήμερα Αγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο Αυτοκράτορας Μαυρίκιος επιθυμούσε να υπαχθούν στην εξουσία του Κωνσταντινουπόλεως οι Πατριάρχες της Ανατολής. Δηλαδή, ο εκάστοτε Κωνσταντινουπόλεως να γίνει όπως ο Πάπας Ρώμης, που εξουσίαζε το σύνολο της Δυτικής Εκκλησίας. Η λέξη «Οικουμένη» για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τη λεγόμενη Βυζαντινή, σημαίνει την επικράτεια της Αυτοκρατορίας και όχι τον υπόλοιπο κόσμο.
Υπό αυτήν την έννοια ο τίτλος κρίθηκε σωστός και καθιερώθηκε. Φυσικά στη Ρώμη «ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες».  Ξεκίνησαν άμεσα σκληρές διενέξεις ανάμεσα σε Ρώμη και Κωνσταντινούπολη. Ο εν λόγω τίτλος θεωρήθηκε υποβάθμιση του «Παπικού Πρωτείου». Οι αντιδράσεις του Ρώμης Πελαγίου Β΄ και αργότερα του Πάπα Γρηγορίου του Μεγάλου ήταν έντονες. Ειδικά ο Ρώμης Γρηγόριος έγραψε γράμματα για το θέμα και η αντίδρασή του ήταν να υιοθετήσει τον τίτλο «servus servorum Dei» (δούλος των δούλων του Θεού), που φέρει πλέον ο εκάστοτε Πάπας. Ο Ρώμης Γρηγόριος δεν δίστασε να στείλει επιστολή στην Αυτοκράτειρα Κωνσταντίνα όπου τονίζει πως η αλαζονεία του Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννη Δ΄ ( να ονομαστεί «Οικουμενικός») ήταν σίγουρα έργο του Αντίχριστου. (Steven Runciman, Η Βυζαντινή Θεοκρατία, εκδ. Δόμος, Διαδίκτυο).

Αυτά εντελώς συνοπτικά για το θέμα, που συνέβη σε χρόνους που οι  Τούρκοι δεν είχαν καμιά σχέση με την περιοχή, την οποία κατέλαβαν πολύ αργότερα. Βέβαια πάντα τονίζεται από τουρκικής πλευράς ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπάγεται στο Επαρχείο του Φατίχ και πως «δεν έχει διοικητικά οικουμενικό τίτλο» εντός της τουρκικής επικρατείας, με επίκληση της Συνθήκης της Λωζάννης. Ομως η σώφρων Τουρκία έχει επίγνωση ότι η ίδια λαμπρύνεται από την ακτινοβολία ενός ειρηνικού ιστορικού εκκλησιαστικού θεσμού, που οι καιροί την τίμησαν με την ιερή υποχρέωση να προστατεύει μέσα στο έδαφός της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT