Τα νεκροταφεία λένε αλήθειες

Κύριε διευθυντά
Το Βασιλίτσι είναι ένα χωριό του νομού Μεσσηνίας στο Ακρωτήριο Ακρίτας. Αν κανείς επισκεφθεί το νεκροταφείο του και διαβάσει τις επιτάφιες πλάκες με το όνομα και τα χρόνια ζωής κάθε ενταφιασμένου, θα εκπλαγεί από τα πολλά χρόνια που έζησε η συντριπτική πλειοψηφία τους. Η έκπληξη αυτή με οδήγησε στη σκέψη να ασχοληθώ, στο μέτρο του δυνατού, με τη μακροβιότητα των κατοίκων του, των Βασιλιτσιωτών, όντας κι εγώ Βασιλιτσιώτης. Η έρευνα έγινε στο κοιμητήριο του χωριού στις 18 Απριλίου 2022 και έλαβε υπόψη μόνο τους τάφους και τις επιτάφιες πλάκες των Βασιλιτσιωτών (90 συνολικά). 

Από την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία εκτίθενται στη συνέχεια. 

α) Ο μέσος όρος ζωής των 90 ατόμων ήταν 82,87 έτη. Ανάλογα με το φύλο ήταν 80,6 έτη για τους άντρες και 86 έτη για τις γυναίκες.
β) 100 ετών και άνω ήταν 2 άτομα (ένας άντρας και μία γυναίκα), ήτοι ποσοστό 2,22% επί του συνόλου.
γ) Ανω των 80 ετών και μέχρι τα 99 ήταν 63 άτομα (33 άντρες και 30 γυναίκες), ήτοι ποσοστό 70% επί του συνόλου.
δ) Μεταξύ των ετών 60-79 ήταν 17 άτομα (12 άντρες και 5 γυναίκες), ήτοι ποσοστό 18,89% επί του συνόλου.
ε) Κάτω των 60 ετών ήταν 8 άτομα (5 άντρες και 3 γυναίκες), ήτοι ποσοστό 8,89 επί του συνόλου.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί ο μέσος όρος ζωής των Βασιλιτσιωτών, ο οποίος ανέρχεται σε 82,87 έτη! Ο μέσος αυτός όρος είναι μεγαλύτερος κατά 1,87 έτη από τον μέσον όρο ζωής του συνόλου των Ελλήνων, ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε., που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» στις 2.2.22, είναι 81,2 έτη.

Μεγάλη, επίσης, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι από τα 90 άτομα τα 65 (ποσοστό 72,22%) έζησαν πάνω από 80 χρόνια! Σε σχέση με τους κατοίκους της Ικαρίας, οι οποίοι φημίζονται για τη μακροβιότητά τους, δεν βρήκα επαρκή συγκρίσιμα στοιχεία. Από τα σκόρπια, όμως, που βρήκα, φαίνεται πως η μακροβιότητα των Βασιλιτσιωτών είναι μεγαλύτερη.

Πού οφείλεται η μακροβιότητα των Βασιλιτσιωτών (ασφαλώς και των κατοίκων όλων των χωριών της περιοχής); Δεν έχει γίνει μελέτη, εξ όσων γνωρίζω. Από μελέτες που έχουν γίνει αλλού, μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στους εξής παράγοντες: Στη μεσογειακή διατροφή (αγνό ελαιόλαδο, λίγο κρέας, λαχανικά, φρούτα, πατάτες κ.λπ.), στην έλλειψη άγχους (γεγονός στο οποίο συντελεί και ανυπαρξία, σχεδόν, διαζυγίων), στη σωματική δραστηριότητα, στον καθαρό αέρα κ.ά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT