Η δακτυλοδεικτούμενη Τουρκία και το ΝΑΤΟ

Η δακτυλοδεικτούμενη Τουρκία και το ΝΑΤΟ

Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της «Καθημερινής» 24/7/2022 εδημοσιεύθη αξιοσημείωτο άρθρο του στρατηγού ε.α. κ. Δημ. Σκαρβέλη.

Ευστόχως ο στρατηγός αναφέρεται στην ανάγκη ερμηνείας και αναδιατυπώσεως (και όχι αναθεωρήσεως που θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα) του άρθρου 5 της συμβάσεως του ΝΑΤΟ, το οποίο κατά το γράμμα του προστατεύει τα μέλη του ΝΑΤΟ από επίθεση, χωρίς ρητή αναφορά σε επίθεση από μέλος της ίδιας της Συμμαχίας.

Η εξομοίωση κάθε επίθεσης προς μέλος της Συμμαχίας, είτε αυτή προέρχεται από τρίτο κράτος που δεν εντάσσεται στη Συμμαχία, όσο και από κράτος-μέλος αυτής, απορρέει από την ανάγκη συμμαχικού πνεύματος και συνοχής των μετεχόντων κρατών και αναφέρεται σε πλείστα όσα θεμελιώδη σημεία.
Εάν είχαμε να κάνουμε με κράτος που αντιλαμβάνεται την έννοια της συμμαχίας και την αυτονόητη ανάγκη συνοχής, δεν θα ήταν απαραίτητη η αναδιατύπωση του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Η γειτονική μας Τουρκία, ωστόσο, μολονότι τυγχάνει, δυστυχώς, μέλος της συμμαχίας, με διάφορες δικαιολογίες, συγκαλύπτει το ότι παρανόμως και παραλόγως απειλεί και στρέφεται κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και κατ’ ουσίαν ασπάζεται τη χιτλερική αρχή του «ζωτικού χώρου».
Γι’ αυτό παρίσταται ανάγκη ερμηνείας και αναδιατυπώσεως του άρθρου 5, προκειμένου να προβλέπεται και ρητώς η φράση στην οποία θα αναφερθώ κατωτέρω και με την οποία αντιμετωπίστηκε στην ελληνική Ιστορία όμοιο περιστατικό.

Ο Φίλιππος Β΄, βασιλεύς της Μακεδονίας, αφού επικράτησε κατά κράτος στη μάχη της Χαιρώνειας συνεκάλεσε συνέδριο όλων των ελληνικών πόλεων στην Κόρινθο, το επονομαζόμενο «Κοινό των Ελλήνων», όπου συνήφθη συνθήκη προβλέπουσα (πλην άλλων) ότι αν τρίτο κράτος επιτεθεί κατά μέλους της συμμαχίας θα αντιμετωπισθεί παρά του συνόλου των συμμάχων πόλεων-κρατών, αλλά και αν σύμμαχο κράτος επιτεθεί κατά μέλους της συμμαχίας, το επιτιθέμενο θα αντιμετωπισθεί παρά του συνόλου της συμμαχίας ως εχθρός. Η συμπερίληψη παρόμοιας ιστορικής πρόβλεψης, ως αναδιατύπωση του άρθρου 5 πρέπει να τεθεί επί τάπητος σήμερον, αφού το σύνολο σχεδόν των μετεχόντων στο ΝΑΤΟ κρατών έχει ήδη συνειδητοποιήσει την αρνητική δραστηριότητα της Τουρκίας στη συμμαχία και να μην πούμε «ες αύριον τα σπουδαία» (με τις γνωστές συνέπειες).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT