«Αριστες οι εξετάσεις,ο ασθενής κατέληξε»

«Αριστες οι εξετάσεις,ο ασθενής κατέληξε»

Κύριε διευθυντά 
Η  επιστολή του κ. Κ. Σκαλτσά –καθηγητή Δ. Δικαίου ε.τ.– που δημοσιεύθηκε στα γράμματα των αναγνωστών στις 7.9.2022, με παρακινεί να «παρατείνω» λίγο το «Διάλειμμα! Ωρα για ανέκδοτα» του τίτλου με μερικές πολύ εύστοχες, σοφές εκφράσεις του αείμνηστου καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Κ. Γαρδίκα, που μου έμειναν στη μνήμη από τα χρόνια σπουδών.

Ηταν ένας μειλίχιος καθηγητής, λακωνικός, με υψηλή αίσθηση χιούμορ, που φρόντιζε να διανθίζει τις παραδόσεις του με σύντομα «μηνύματα» που συνδέονταν με το θέμα που ανέπτυσσε. 

Για τις «δύσκολες διαγνώσεις»: Ευτυχώς διά τον ιατρόν, αι σπάνιες νόσοι συμβαίνουν σπανίως». Για την πληθώρα άσκοπων παρακλινικών εξετάσεων: «Να θυμάστε ότι πολλάκις οι ασθενείς “καταλήγουν” ενώ οι εξετάσεις είναι άριστες, και ο θεράπων διερωτάται…». Για την τάση των ασθενών να προσφεύγουν σε καθηγητές για «ψύλλου πήδημα». «Aν το “καντήλι” του ασθενούς έχει λάδι, δεν υπάρχει φόβος και σε καθηγητή να πάει!». Τέλος δε, κατά την περιγραφή της πορείας της νόσου σε σοβαρά περιστατικά, κατέληγε χαμογελώντας: «Ο ασθενής πήγε καλά, παρά τις προσπάθειες των ιατρών!».
Ο αείμνηστος καθηγητής είχε απαράμιλλο τρόπο να κάνει το μάθημά του συναρπαστικό, και εμάς τους φοιτητές να απολαμβάνουμε τις παραδόσεις του. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT