Ο «εμφύλιός» μας και ο Κεμάλ…

Κύριε διευθυντά
Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Ερντογάν σε επανειλημμένες δηλώσεις του αρέσκεται να θυμίζει στους Ελληνες ότι οι Τούρκοι τους νίκησαν το 1922 και τους έριξαν στη θάλασσα.

Σε νίκη του Κεμάλ επί των Ελλήνων αναφέρονται και πλείστα δημοσιεύματα, που είδαν το φως τη χρονιά που διανύουμε στην Ελλάδα, προερχόμενα από έγκριτους ιστορικούς και δημοσιογράφους. Νομίζω ότι εκείνο που πρέπει να τονίζεται στη μαύρη αυτή για το έθνος μας επέτειο, είναι ότι ο Κεμάλ ενίκησε τους μισούς Ελληνες.

Η μία παράταξη υπονόμευε την άλλη. Αντί Βενιζέλος και Γούναρης να εμφανιστούν από κοινού στα συνέδρια των Μεγάλων Δυνάμεων για να υποστηρίξουν τα δίκαια του Ελληνισμού, εχθρεύονταν ο ένας τον άλλο. Αρκεί να θυμηθούμε αυτό που αναφέρουν στο εξαίρετο πρόσφατο βιβλίο τους οι Ευάνθης Χατζηβασιλείου και Αγγελος Συρίγος, ότι όταν μετά τη διάσπαση του μετώπου στη Μικρά Ασία επροτάθη να αναλάβει την αρχιστρατηγία του στρατού μας ο Ιω. Μεταξάς, η κυβέρνηση των Αθηνών απέρριψε την πρόταση, διότι ο Μεταξάς είχε ταχθεί υπέρ της επαναφοράς των βενιζελικών αξιωματικών στην ενέργεια.

Τι να σκεφτούμε, για τον τόπο μας, όταν το φάντασμα του διχασμού εμφανίζεται ξανά και σήμερα;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT