Η «εκδίκηση» του Σουρή

Κύριε διευθυντά
Το εξαιρετικό κείμενο του πανεπιστημιακού καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου Κωνσταντίνου Σκαλτσά, στην «Καθημερινή» (7/9), με τίτλο: «Διάλειμμα! Ωρα για ανέκδοτα», μας επανέφερε στη μνήμη μας νοσταλγικές αναφορές από τις προφορικές πανεπιστημιακές εξετάσεις, ιδιαίτερα της Νομικής Σχολής, ενίοτε, με ανεκδοτολογικό χαρακτήρα. Τα στιγμιότυπα αυτών των εξετάσεων, που με επιδεξιότητα περιγράφει ο κ. καθηγητής, εκτός από προσωπικές αναμνήσεις, παραπέμπουν συνειρμικά σ’ ένα συμβάν, παρεμφερούς χαρακτήρα, του προπερασμένου αιώνα. Ο διάσημος σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής (1853-1919), από τη Σύρο, είναι πασίγνωστος από την εφημερίδα του «Ο Ρωμηός», που κυκλοφόρησε επί 36 συνεχή έτη και σατίριζε την πολιτική και κοινωνική ζωή με αριστοφανική ευφυολογία. Ο Σουρής εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο, εξαιτίας της απόρριψής του στις πτυχιακές εξετάσεις της Φιλοσοφικής Σχολής, στις 12 Ιουνίου 1884, στο μάθημα… της Μετρικής, διακωμωδώντας αργότερα τους καθηγητές του και αναγγέλλοντας την αποτυχία του με τους παροιμιώδεις στίχους:

Μετά μεγάλης μου χαράς, 
στους φίλους αναγγέλλω
πως εξητάσθην των θυρών 
ερμητικά κλεισμένων
στον πολυγένη Φιντικλή 
και στον σπανό Σεμιτέλο,
και απερρίφθην μυστικά, 
μετά πολλών επαίνων!

Πικρότατα σχόλια έγιναν απ’ όλες σχεδόν τις εφημερίδες, ακόμη και επαρχιακές, όπως η «Παλίρροια» της Χαλκίδας, που, όμως, εξέφραζαν και τη χαρά τους, γιατί ο Σουρής γλίτωσε το «δασκαλίκι» και έμεινε ελεύθερος να αφιερωθεί στη σατιρική του μούσα.

Πάντως ο Σουρής, ανεξίκακος από φυσικού του, λησμόνησε γρήγορα την πίκρα της αποτυχίας και έκλαψε με λύπη στον θάνατο του καθηγητή του Δημήτριου Σεμιτέλου (1830-1898), στην έδρα της Ελληνικής Φιλολογίας.

Δέξου και μένα, δάσκαλε, 
να κλάψω τον νεκρό σου
να θυμηθώ παλιά ζωή μπροστά στο φέρετρό σου…
Μούσες θρηνούν περίλυπες 
και στο δικό σου μνήμα, 
Κι αν του «Ρωμηού» σε πίκρανε 
περιγελάστρα ρίμα,
μα τη σοφή σου την κορφή 
τη στεφανώνω τώρα.
Τον μαθητή τον άκακο 
σαν άκακος συγχώρα.
(Ρωμηός 643, 19/12/1898).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT