Ο πληθυσμός της Γης και η ενεργειακή κρίση

Ο πληθυσμός της Γης και η ενεργειακή κρίση

Κύριε διευθυντά
Με την ανακάλυψη των μικροβίων από τον Παστέρ, έγινε δυνατή η αντισηψία και η ασηψία που απέτρεψαν πολλές μολυσματικές αρρώστιες και επιδημίες και ιδιαίτερα τον επιλόχειο πυρετό που ήταν κύρια αιτία θανάτου των γυναικών πριν από τον 20ό αιώνα (ο μέσος όρος ζωής τους ήταν τότε ίσως ο μισός από αυτόν των ανδρών). 

Ετσι, ο πληθυσμός της Γης που ήταν 200 εκατομμύρια κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο και 500 εκατομμύρια τον ύστερο Μεσαίωνα, έφθασε το 1 δισεκατομμύριο το 1830, τα 2 το 1930, τα 3 το 1960, τα 4 το 1975, τα 5 το 1987, τα 6 το 2000 και ίσως τα 8 δισεκατομμύρια σήμερα. Αντίστοιχα εκρηκτική ήταν και η αύξηση των αναγκών σε ενέργεια καθώς και η υπερθέρμανση του πλανήτη, που έκανε αναγκαία τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και κυρίως άνθρακα και πετρελαίου. Ετσι φαίνεται ότι αν και η Γη μπορεί ίσως να εκθρέψει 20 ή 30 δισεκατομμύρια, η κατανάλωση ενέργειας πρέπει να περιορισθεί για να αποφύγουμε μια οικολογική καταστροφή! Ακόμη και με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι φανερό ότι ο πληθυσμός της Γης είναι ήδη σήμερα υπερβολικά μεγάλος για να αποφευχθούν οικολογικές καταστροφές.

Τίθεται έτσι το ερώτημα πώς θα συγκρατηθεί η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Ευτυχώς, η τηλεόραση και το Διαδίκτυο έχουν υποκαταστήσει στις περισσότερες χώρες τον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης, που ήταν το σεξ και (μαζί με την αστικοποίηση που αυξάνει το κόστος ζωής) μείωσαν πολύ τον αριθμό γεννήσεων ανά οικογένεια. Εντούτοις, δεδομένου ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ελέγξουν τις ερωτικές παρορμήσεις τους, μπαίνει το ερώτημα πώς θα συγκρατηθεί η αύξηση του πληθυσμού της Γης και η υπερκατανάλωση καυσίμων…

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι προφανώς αναγκαία (υπάρχουν, άραγε, αντίστοιχα σχολικά βιβλία στην Ελλάδα;). Ομως, φοβούμαι ότι δεν μπορούν να αποφευχθούν οι εκτρώσεις, κύρια αιτία της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Τα λέω αυτά αν και προσωπικά είμαι αντίθετος στην έκτρωση, γιατί για μένα κάθε παιδί είναι ένα ασύλληπτο θαύμα, ένα δώρο της φύσης, που αποτελεί ταυτοχρόνως πρόκληση να ωριμάσουμε σαν χαρακτήρες, ώστε να το καθοδηγούμε σωστά. Με λύπη μου καταλήγω να επικροτώ την ύπαρξη του δικαιώματος στην έκτρωση, ιδιαίτερα επειδή πολλοί γονείς αποδεικνύονται ανώριμοι στο να μεγαλώσουν παιδιά. Οι προτροπές κληρικών να αποφεύγεται η έκτρωση μου φαίνονται ανεπαρκείς, εφόσον αυτοί δεν επικροτούν παράλληλα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ιδίως για αποφυγή γονιμοποίησης και δεν έχουν κάτι να προτείνουν για τη μείωση κατανάλωσης καυσίμων. Οι προτροπές σε εγκράτεια μου φαίνονται επιπόλαιες, αφού μάλιστα ούτε πολλοί κληρικοί δεν τις τηρούν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT