Ποιος δεν κατάλαβε τι εστί Τουρκία;

Κύριε διευθυντά
Στο τουρκικό εγχειρίδιο: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Μεγάλη Ιδέα», στο οποίο αναφέρθηκα στην επιστολή μου στην «Κ» στις 25/8/2022, περιλαμβάνονται και οι παρακάτω θέσεις της Τουρκίας: «Το ελληνικό κράτος… προβαίνει σε πολιτικούς ελιγμούς μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού συνασπισμού και προσπαθεί να επιτύχει την πραγματοποίηση των σκοπών του. Απέναντι σ’ αυτό το κράτος, το οποίο αρνείται ακόμη και τις συμφωνίες οι οποίες έχουν κυρωθεί από τον ΟΗΕ… Η κατάσταση αυτή δεν συμβιβάζεται με τα σχέδια και τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει ως στόχο την παγκόσμια ειρήνη, θέτει δε σε κίνδυνο την άμυνά του… Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ πρέπει να προσέξει τα δικαιώματα και τις υπομνήσεις της Τουρκίας, η οποία είναι πιο έμπιστη και δεν είναι ασταθής, όπως είναι η Ελλάδα, η οποία μεταβάλλει θέση ανάλογα με τα συμφέροντά της…».

Στη συνέντευξη του Αμερικανού γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν («Κ» Κυριακής 11/9/2022), ο γερουσιαστής αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος του ΝΑΤΟ… Αυτή η αγορά (των S-400), μαζί με άλλα ζητήματα, απέδειξε ότι η Τουρκία είναι ένας ασυνεπής σύμμαχος στο ΝΑΤΟ… Οι παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κύπρου είναι αποσταθεροποιητικές και οι ΗΠΑ και οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ καθώς και οι νέοι εταίροι μας πρέπει να συνεργαστούμε για να καταστήσουμε την Τουρκία υπόλογο. Είδαμε, πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, τις ενέργειές της σε σχέση με τα Βαρώσια, κατά σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ…».

Περίπου τα ίδια είχε πει προ ημερών και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στην τελετή απονομής του τίτλου του επιτίμου διδάκτορος του ΕΚΠΑ.
Φαίνεται ότι ο σημαντικότερος εταίρος του ΝΑΤΟ συνειδητοποίησε, επιτέλους, τι εστί Τουρκία. Ας ελπίσουμε ότι θα το συνειδητοποιήσει κάποτε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT