Ιράν, από τον Σάχη στο σήμερα

Κύριε διευθυντά
Το καθεστώς του Σάχη της Περσίας, που έπεσε το 1979, ήταν ένα απολυταρχικό καθεστώς με όλα τα χαρακτηριστικά των καθεστώτων αυτού του είδους: φίμωση του Τύπου, διώξεις αντιφρονούντων, μυστικές υπηρεσίες, διαφθορά και αντιστοίχως, διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, νεκρούς διαδηλωτές, φυλακίσεις. Παρ’ όλα αυτά, επί Σάχη έγιναν μερικές μεταρρυθμίσεις για να βγει η Περσία από το βαθύ σκοτάδι του σιιτικού Ισλάμ: Δόθηκαν κτήματα στους αγρότες από τη γη που κατείχε το ισλαμικό ιερατείο, γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου, έγιναν βουλευτές, υπουργοί, δικαστές, ανάμεσά τους και μία που αργότερα πήρε βραβείο Νομπέλ και νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καταργήθηκε η πολυγαμία των ανδρών, οι γυναίκες απέκτησαν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες στον γάμο και στο διαζύγιο, ενισχύθηκαν τα δικαιώματά τους στην επιμέλεια των παιδιών, εξαλείφθηκαν οι διακρίσεις φύλου και νομοθετήθηκε η ίση αμοιβή εργασίας. Στις παραμονές της πτώσεως του καθεστώτος του Σάχη το 40% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας ήξεραν γράμματα και το 33% των φοιτητών ήσαν γυναίκες.

Μετά την ανατροπή του Σάχη και την επικράτηση του Χομεϊνί και των Ισλαμιστών, η Περσία έπεσε βαθύτερα στο σκοτάδι του σιιτικού Ισλάμ: Το ισλαμικό ιερατείο ξαναπήρε τη γη που ο Σάχης είχε μοιράσει στους αγρότες, καθιερώθηκε η θανάτωση με λιθοβολισμό, όλες οι ανωτέρω κατακτήσεις των γυναικών ακυρώθηκαν, επιβλήθηκε η μαντίλα και η μπούργκα, επανήλθε η πολυγαμία των ανδρών και ιδρύθηκε η «θρησκευτική» αστυνομία ηθών με κύριο σκοπό τον έλεγχο της φορεσιάς των γυναικών και του χτενίσματος των ανδρών. Οσα συμβαίνουν σήμερα στην Περσία, μια αμυδρή εικόνα μας δίνουν για το τι ακριβώς σημαίνει το καθεστώς της ισλαμικής «δημοκρατίας» που αντικατέστησε το καθεστώς του Σάχη.

Οι πάσης φύσεως προοδευτικοί και διανοούμενοι έχουν μεγάλο μέρος ευθύνης για όσα συμβαίνουν σήμερα στην Περσία γιατί, από αντίθεση στο καθεστώς του Σάχη, υποστήριξαν τους ισλαμιστές και βοήθησαν στην επικράτησή τους. Ο Χομεϊνί από τη Γαλλία καθοδηγούσε την οργάνωσή του και δεν έκρυβε τον σκοπό του, χωρίς να διαμαρτύρονται οι Γάλλοι και οι ανά τον κόσμο πάσης φύσεως διανοούμενοι που αγανακτούν για όσα συμβαίνουν σήμερα. Είχε φέρει στο πλευρό του τους πάσης φύσεως αντιαμερικανιστές, συμπεριλαμβανομένων και των κομμουνιστών, είχε την υποστήριξη του κομμουνιστικού κόμματος «Τουντέχ» της Περσίας, η «Πράβντα» έγραφε ότι ο Ισλαμισμός είναι «γνήσια λαϊκή» επαναστατική έκφραση και η δική μας ΚΝΕ χαιρέτισε τη «νίκη» του λαού του Ιράν.

Εύκολο να κατεδαφίσουμε, αλλά έχουμε ευθύνη γι’ αυτό που θα πάρει τη θέση αυτού που κατεδαφίζουμε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT