Tα επιτεύγματα της Λουίζας Γε

Κύριε διευθυντά 
Πριν από είκοσι χρόνια η Χίος απέκτησε το δικό της φθηνό, εξυπηρετικό China Market: πολύχρωμα ρούχα, παιχνίδια, πλαστικά σκεύη, κουζινικά από μίξερ μέχρι τηγάνια και μαχαιροπίρουνα. Το ζεύγος Γε από την πόλη Ζεγιάνγκ στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ μετέφερε το εμπορικό του δαιμόνιο σ’ έναν παράδρομο της προκυμαίας της Χίου. Κουράστηκαν να στήσουν το πολυκατάστημά τους, να καταλάβουν τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των νοικοκυριών της Χίου. Τα τρία παιδιά τους μεγάλωσαν με μια θεία τους στη Ζεγιάνγκ μέχρι να δημιουργήσουν οι γονείς τους την απαραίτητη οικονομική σταθερότητα – επίτευγμα καθόλου εύκολο σ’ ένα απομονωμένο, μη τουριστικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου.

Το ζεύγος Γε χρειάστηκε 14 χρόνια σκληρής δουλειάς, κομφούκειας επιμονής, μεγάλων στερήσεων. Η οικογένεια ξανάσμιξε το 2016. Η μεγάλη κόρη Λουίζα ήταν 12 χρόνων τότε και πήγε στην πρώτη τάξη του γυμνασίου. Χωρίς ίχνος ελληνικών, με ελάχιστα αγγλικά, καμία φίλη ή συγγενή κοντά της, ανέβηκε τα σκαλοπάτια του Α΄ Γυμνασίου Χίου φοβισμένη και αμίλητη. Της πήρε δύο χρόνια να μάθει να μιλάει καλούτσικα ελληνικά, άλλο ένα χρόνο να μάθει να γράφει απλές εκθέσεις. Τον Σεπτέμβριο 2019 ενθαρρύνθηκε να γραφτεί στο ΤΕΕΝS, το ιδιωτικό Ναυτικό Λύκειο του Ιδρύματος Μαρίας Τσάκου. Παρακολούθησε ανελλιπώς όλα τα μαθήματα, βοηθήθηκε από αφοσιωμένους εκπαιδευτικούς, εργάστηκε στο σπίτι της με καθημερινό πρόγραμμα 3-4 ωρών, ετοιμάστηκε για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις χωρίς να πάει σε φροντιστήριο. Δήλωσε πρώτη προτίμηση τη σχολή ναυπηγών του ΕΜΠ. Πέρασε δεύτερη στην κατάταξη με 18.200 μόρια. 

Ο θρίαμβος της ευγενικής, φιλόδοξης Λουίζας ανοίγει νέους ορίζοντες στην ίδια, στα δύο νεώτερα αδέλφια της, σε μια οικογένεια φιλοπρόοδων, εργατικών μεταναστών που δεν ζήτησαν άσυλο αλλά επεδίωξαν την κοινωνική πρόοδο. Η Λουίζα απέκτησε φίλες στη Χίο από τη δεύτερη χρονιά της στο γυμνάσιο και μοιράστηκε μαζί τους πολλές εμπειρίες. «Σχεδόν όλοι ήταν πολύ καλοί μαζί μου και τους αγαπώ», μου είπε πρόσφατα στην τελετή απονομής βραβείων του ΤΕΕΝS. Αλλά ο θρίαμβος της Λουίζας αναγνωρίζει επίσης χάρες και στην καλοπροαίρετη, φιλόξενη κοινωνία της Χίου που την αγκάλιασε, στο Γυμνάσιο Χίου που την περιέβαλε με στοργή και φροντίδα, στο Ναυτικό Λύκειο ΤΕΕΝS που τη βοήθησε να βρει τον δρόμο της, να συναγωνιστεί με επιτυχία, να διαμορφώσει τον χαρακτήρα της.

Τα ναυπηγεία στην περιοχή της Σαγκάης είναι πολλά και αξιόλογα. Στις δεξαμενές τους ναυπηγούνται πλοία ξηρού φορτίου, τάνκερ, LNG, αλλά και τεράστια κοντεϊνεράδικα των 20,000 TEU. Σε λίγα χρόνια ίσως η Λουίζα Γε θα είναι σε θέση να επιβλέπει τέτοιες ναυπηγήσεις για Ελληνες πλοιοκτήτες. Θερμά συγχαρητήρια στη Λουίζα από τη Χίο!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT