Με ρέγουλα στην κάνουλα

Κύριε διευθυντά
Συχνά βλέπουμε στα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) παρουσιάσεις ελληνικών κρασιών όπου εξαίρονται γεύσεις και ποικιλίες και επαινούνται δικαίως οι παραγωγοί για το μεράκι, τον κόπο και την επιχειρηματικότητά τους. Παρακολουθώντας τακτικά την κοσμική κίνηση από τις στήλες της «Καθημερινής», άθελά μου διαπιστώνω κάθε φορά στις διάφορες εκδηλώσεις (εγκαίνια, εκθέσεις κ.λπ.) μέλη της καλής κοινωνίας να φωτογραφίζονται ευδιάθετα και με αστραφτερά χαμόγελα, κρατώντας ένα ποτήρι στο χέρι. Αλλά και στις παρουσιάσεις βιβλίων αρκετοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών στο πάνελ, έχουν μπροστά τους ένα ποτήρι κολονάτο ή οι πιο μερακλήδες κάτι πιο συμπυκνωμένο. 

Στις παλιές ταινίες του Χόλιγουντ οι πρωταγωνιστές ευθύς μόλις μπουν στο σπίτι ή στο γραφείο, ανεξάρτητα από την ώρα, κατευθύνονται στο μπουφέ και αλληλοσερβίρονται σε κρυστάλλινα ποτήρια ακριβά ποτά, προτού ασχοληθούν με την επίλυση κάποιου σπουδαίου θέματος. Στις εγγλέζικες ταινίες η τελετουργία αυτή γίνεται μπροστά στο τζάκι. Πολλοί διάσημοι ηθοποιοί άντρες και γυναίκες πέθαναν αλκοολικοί. Τις κοινωνικές συνέπειες του αλκοολισμού παρουσιάζει ο μεγάλος συγγραφέας Τζέιμς Τζόις σε πολλά έργα του και ιδίως στο έξοχο διήγημα «Μία επώδυνη περίπτωση». Ούτε πρέπει να εφησυχάζουμε με την αποστροφή του Τσώρτσιλ, για τον οποίο οι κακές γλώσσες λένε ότι έπινε ένα μπουκάλι ουίσκι την ημέρα και πέθανε σε προχωρημένη ηλικία: Αν ήξερα ότι θα ζήσω τόσο πολύ θα πρόσεχα περισσότερο τον εαυτό μου! 

Σε πολλές χώρες υπάρχει σήμερα πρόβλημα αλκοολισμού, ιδίως στις νέες γενιές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε σημαντικά σε όλο τον κόσμο. Τα πράγματα δείχνουν ότι και η Ελλάδα με τα σφηνάκια και τα τροχαία της έχει πρόβλημα σοβαρό. Οι βλαβερές επιπτώσεις του αλκοόλ στο συκώτι (κίρρωση και τα επακόλουθά της) καθώς και στην πρόκληση ατυχημάτων είναι γνωστές σε όλους ή στους περισσότερους. Ομως η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί και άλλες επιπλοκές, όπως λένε οι γιατροί, λιγότερο γνωστές αλλά το ίδιο σοβαρές, όπως: κολπική μαρμαρρυγή, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, καρκίνο στοματοφάρυγγος και οισοφάγου κ.λπ. Εντάξει, «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου» λέμε στο Επιτάλιο και οι κοινωνικές εκδηλώσεις θα ήταν άνοστες χωρίς την παρουσία του Διονύσου, αλλά όπως λέει σε «φαστ φόργουορντ» για να μη γίνεται αντιληπτή η διαφημιστική υποσημείωση «πίνετε υπεύθυνα». Αυτή την εποχή που ο αμπελότρυγος στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος έχει ολοκληρωθεί και ο μούστος βράζει στα βαγένια, δεν είναι άκαιρο να θυμηθούμε αυτά τα πράγματα και να ευχηθούμε «καλή σιγουριά» και με ρέγουλα στην κάνουλα… 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT