Η γάτα που έσωσε τη ζωή του μοναχού

Κύριε διευθυντά
Στη φωτογραφία στα «Γράμματα Αναγνωστών» της «Κ» του Σαββάτου 1/10/2022 ο μακαρίτης μοναχός πατήρ Γελάσιος φωτογραφίζεται με τις αγαπημένες του γάτες στο κονάκι της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας στη Δάφνη. Ο π. Γελάσιος, με καταγωγή από τη Φώκαια της Μ. Ασίας, επί σειρά ετών είχε φύγει από την Ι. Μονή και είχε εγκατασταθεί στο κονάκι της στη Δάφνη με τις γάτες του, που τις τάιζε με τα ψάρια που ψάρευε. Είχε γίνει το αξιοθέατο της Δάφνης. Ο σαλός καλόγερος με τις γάτες για τους μη γνωρίζοντες. Ομως κάποτε μια γάτα του είχε σώσει τη ζωή από μια οχιά, χάνοντας τη δική της, και από τότε έτρεφε μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη γι’ αυτά τα τετράποδα.

Χρόνια μετά ξαναγύρισε ξαφνικά στη Σιμωνόπετρα. Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του, ένα απόγευμα πριν από τον Εσπερινό, ακούστηκε στο μπαλκόνι, στο τότε αρχονταρίκι της Ι. Μονής, το τάλαντο (το ξύλινο σήμαντρο) να χτυπά το δεύτερο προειδοποιητικό για τον Εσπερινό.

Με έκπληξη κάποιοι μοναχοί είδαν ότι το τάλαντο το κρατούσε και το χτυπούσε ο π. Γελάσιος.

Το είχε πάρει από τον εκκλησιαστικό (διακόνημα μοναχού), που είχε χτυπήσει το «πρώτο» τάλαντο. Κάποιος τον φωτογράφισε. Το ξαναέδωσε στον εκκλησιαστικό για να χτυπήσει το «τρίτο», το εκτελεστικό, λέγοντάς του: Χτύπα το τρίτο γιατί εγώ φεύγω. Κατέβηκε στο κελί του και σε λίγο η καμπάνα του Εσπερινού χτύπησε πένθιμα. Ο π. Γελάσιος είχε παραδώσει το πνεύμα στον Κύριο.

Οι Σιμωνοπετρίτες ανατρέχοντας στο βιογραφικό του βρήκαν ότι το πρώτο διακόνημα που του ανατέθηκε, όταν έγινε μοναχός, ήταν αυτό του «εκκλησιαστικού» και μέσα στα καθήκοντά του ήταν να χτυπά το τάλαντο για να προειδοποιεί μοναχούς και προσκυνητές για τις ακολουθίες και τη Θεία Λειτουργία.

Ο π. Γελάσιος, ο σαλός της Δάφνης, είχε προβλέψει το τέλος του και θέλησε να τελειώσει τη ζωή του με το διακόνημα με το οποίο άρχισε τη μοναστική του ζωή.

Η τελευταία του φωτογραφία με το τάλαντο στο μπαλκόνι της Σιμωνόπετρας είναι στην πρόσοψη της θήκης στο cd της Σιμωνόπετρας «Εσπερινός», ενός από τα πολλά cd με ύμνους που έχει εκδώσει. Καλό Παράδεισο, πάτερ Γελάσιε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT