Ο λόγος στην Ιατρική για τη θνητότητα

Ο λόγος στην Ιατρική για τη θνητότητα

Κύριε διευθυντά
Πρόσφατα (4/10) ο κ. Αν. Στέφος αναφέρθηκε στους όρους «θνητότητα» και «θνησιμότητα». Στην ιατρική επιδημιολογία οι δύο όροι χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν διαφορετικά πράγματα. Η θνητότητα (fatality στα αγγλικά) εκφράζει το ποσοστό των θανάτων που προκαλεί μια συγκεκριμένη νόσος μεταξύ των πασχόντων από αυτή. Η θνησιμότητα (mortality) αναφέρεται σε θανάτους σε έναν πληθυσμό (πασχόντων και μη) είτε από ορισμένη αιτία ή ανεξαρτήτως αιτίας, σε μια χρονική περίοδο. Ετσι κάνουμε λόγο π.χ. για μητρική ή βρεφική θνησιμότητα (από οποιαδήποτε αιτία) ή για θνησιμότητα από φυματίωση ή από καρκίνο σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό (μια χώρα ή ήπειρο), σε νοσούντες και μη, σε ορισμένο χρόνο.

Ως υποθετικό παράδειγμα, ας θεωρήσουμε έναν πληθυσμό 1.000 ατόμων, στον οποίο μέσα σε 1 έτος 100 άτομα νοσούν από μια πάθηση και 10 άτομα πεθαίνουν από αυτή. Η θνητότητα της νόσου στο παράδειγμα είναι 10/100, δηλαδή 10%. Η θνησιμότητα όμως του πληθυσμού από τη νόσο αυτή για το δεδομένο έτος είναι 10/1.000, δηλαδή μόνο 1%. Αν αλλάξει ο πληθυσμός αναφοράς ή η χρονική περίοδος χωρίς ανάλογη μεταβολή στον αριθμό των πασχόντων, η θνησιμότητα θα μεταβληθεί, ενώ η θνητότητα της νόσου μπορεί να παραμείνει στο 10% αν δεν αλλάξει κάτι στη θεραπευτική αντιμετώπισή της. Είναι φανερή η διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT