Η… «ορθότητα» της θνησιμότητας

Κύριε διευθυντά
Στην «Καθημερινή» της 4/10 στα Γράμματα Αναγνωστών, ο κ. Α. Στέφος, φιλόλογος, γράφει ότι χρησιμοποιείται λανθασμένα η λέξη θνητότητα για την πανδημία και ο ορθός όρος που πρέπει να χρησιμοποιείται είναι θνησιμότητα.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αφορά δύο ξέχωρα πράγματα. Θνητότητα (fatality) στην επιδημιολογία είναι ο αριθμός των θανάτων επί του αριθμού των ασθενών κάποιας νοσολογικής οντότητας, ενώ θνησιμότητα (mortality) ο αριθμός των θανάτων επί του γενικού πληθυσμού. Ο παρονομαστής του κλάσματος δηλαδή στην πρώτη περίπτωση (θνητότητα) είναι ο αριθμός των ασθενών, ενώ στη δεύτερη (θνησιμότητα) ο αριθμός του γενικού πληθυσμού. Επομένως και οι δύο όροι είναι σωστοί αρκεί να χρησιμοποιούνται ορθά. Ενα παράδειγμα είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου συγκριτικά με τον καρκίνο του παγκρέατος. Ο καρκίνος του εντέρου έχει μεγαλύτερη θνησιμότητα (είναι πιο συχνός) αλλά έχει μικρότερη θνητότητα (λιγότερο θανατηφόρος) από αυτόν του παγκρέατος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT