Το κρίσιμο διάστημα με τους «απέναντι» 

Το κρίσιμο διάστημα με τους «απέναντι» 

Κύριε διευθυντά
Είναι σαφές ότι η Τουρκία ανεβάζει σταθερά το θερμόμετρο των διμερών σχέσεων τα τελευταία τρία χρόνια. Η πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης, πάντα υπαρκτή, έχει γίνει μεγαλύτερη. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να συνεισφέρω στον σχετικό διάλογο, που συχνά τονίζει την ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων, θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις όχι για το πού υπερτερούμε, αλλά για το πού υστερούμε από στρατιωτικής απόψεως τη στιγμή αυτή και να επισημάνω τα εξής: 

Πρώτον, παρά την ορθότατη ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων από την κυβέρνηση, δεν έχουμε ακόμη παραλάβει τις νέες φρεγάτες, δεν έχουμε εκσυγχρονίσει τις ΜΕΚΟ 200ΗΝ και δεν έχουμε –ακόμη– αποφασίσει την προμήθεια των κορβετών (ή/και την ενεργοποίηση της επιλογής αγοράς της τέταρτης Belh@rra). Ακόμη και όταν τις παραλάβουμε θα απαιτηθεί μια μακρά(;) περίοδος εκπαίδευσης και προσαρμογής των πληρωμάτων τού Π.Ν. και ένταξης των σκαφών στο πλέγμα της άμυνάς μας.

Δεύτερον, δεν έχουμε παραλάβει ακόμη όλα τα Rafale και τα F-16V, και αυτά που έχουμε παραλάβει δεν έχουν ενταχθεί στο καθημερινό πτητικό πρόγραμμα της Π.Α., ενώ –φυσικά– δεν έχουν εκπαιδευθεί ακόμη όλοι οι πιλότοι και το προσωπικό υποστήριξής τους.

Τρίτον, δεν έχουμε εμπειροπόλεμα στελέχη στις Ενοπλες Δυνάμεις μας, καθώς –ευτυχώς– δεν έχουμε εμπλακεί σε κάποιον πόλεμο, ως φιλειρηνικό έθνος που είμαστε. Αντίθετα, οι γείτονές μας πολεμούν εδώ και πολλά χρόνια τους Κούρδους στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ έχουν εμπλακεί και στη Λιβύη –ίσως δε και στο Αζερμπαϊτζάν– με αποτέλεσμα να έχουν πολλούς νεκρούς μεν, αλλά επίσης και πολλούς έμπειρους αξιωματικούς και οπλίτες που έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Προσοχή, δεν αμφισβητώ την επάρκεια της εκπαίδευσης και τον επαγγελματισμό των στελεχών των Ε.Δ., επισημαίνω όμως ότι πλην των αεροπόρων μας δεν έχουν εμπειρία πραγματικών συνθηκών μάχης. Αλήθεια, η αποστολή δυνάμεων στο Σαχέλ πώς πάει; 

Κύριε διευθυντά, οι γείτονές μας μάς απειλούν τώρα. Ισως είναι ενόψει των εκλογών τους του Ιουνίου 2023. Ισως είναι για να πιέσουν τη Δύση –και ιδίως τις ΗΠΑ– ώστε να αποσπάσουν οφέλη, π.χ. την αναβάθμιση των F-16. Ισως όμως το κάνουν για να προωθήσουν την αναθεωρητική τους ατζέντα τώρα και όχι όταν θα έχουμε ενισχυθεί. Θεωρώ εν κατακλείδι ότι αυτή η περίοδος που διανύουμε έως την παραλαβή και την ένταξη των νέων όπλων μας στις Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι η πιο επικίνδυνη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT