Η διεθνής κληρονομιά Νίκου Καζαντζάκη

Η διεθνής κληρονομιά Νίκου Καζαντζάκη

Κύριε διευθυντά
Με ιδιαίτερη χαρά και βαθιά συγκίνηση, οι τρεις θεσμοί που είναι αφοσιωμένοι στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του έργου του Νίκου Καζαντζάκη σας ανακοινώνουμε ως επίτευγμα μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, την ίδρυση του «Nikos Kazantzakis Visiting Scholar Program» στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη», το «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη» και η «Καζαντζάκεια Κιβωτός», συναθλητές και συνοδοιπόροι, καθημερινά μοχθούμε να κρατήσουμε σταθερές, όλοι μαζί, τις πολιτισμικές γέφυρες που έχουν χτιστεί με το έργο του και που ενώνουν την Ελλάδα μας με όλο τον κόσμο. Αυτές οι γέφυρες προς άλλες χώρες και πολιτισμούς, που τις έχουν περάσει ο Καπετάν Μιχάλης, ο Ζορμπάς, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Θησέας, η Αριάδνη, όλοι οι ήρωες του Νίκου Καζαντζάκη, και μεταφέρουν μαζί τους το Ελληνικό Πνεύμα και Φως, τώρα εκτείνονται προς την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.

Το πρόγραμμα αυτό, όραμα της Ελένης Ν. Καζαντζάκη, πολυαγαπημένης συντρόφου ζωής του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, υλοποιήθηκε χάρη στον μόχθο και την επιμονή του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και του προέδρου του Chris Kanios. 

Το «Nikos Kazantzakis Visiting Scholar Program», το οποίο εντάσσεται στο τμήμα Modern Greek and Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Christine Philliou, θα ξεκινήσει επίσημα το 2023. Θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική γλώσσα, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, την ιστορία και τον πολιτισμό και θα υποστηρίζεται από επισκέπτες καθηγητές του τομέα νεοελληνικών σπουδών, οι οποίοι θα παρουσιάζουν μια ετήσια διάλεξη για τον Νίκο Καζαντζάκη, θα διεξάγουν σεμινάρια, θα διοργανώνουν συνέδρια, θα ασχολούνται με την έρευνα και θα ασκούν σχετικές ακαδημαϊκές δραστηριότητες.

ΝΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥ
Πνευματική Δικαιούχος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, Πρόεδρος Καζαντζάκειας Κιβωτού
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΑΡΟΥΔΑΚΗΣ
Πρόεδρος Δ.Σ. Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗΣ
Πρόεδρος Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT