Περί σωτηρίας και πολιτισμού

Κύριε διευθυντά 
Στην «Κ» της 25.5.2022 ο Ηλίας Μαγκλίνης, και στη στήλη με τίτλο «Πολιτικός μεσσιανισμός», επικαλείται τον Ρώσο φιλόλογο, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ενωσης και «επιζήσαντα των γκουλάγκ», Ντμίτρι Λιχατσόφ (1906-1999), κατά τον οποίον: «Δεν υπάρχει καμία ειδική αποστολή της Ρωσίας, ούτε υπήρξε ποτέ. Τον λαό τον σώζει ο πολιτισμός, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε καμία ειδική ιδεολογία, πρόκειται για αυταπάτη…». Βεβαίως, όπως σημειώνει ο κ. Μαγκλίνης, τα λόγια αυτά του Λιχατσόφ έχουν διαχρονική αξία και ισχύ, αλλά είναι προφανές ότι η επικαιρότητά τους απευθύνεται στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και στην εισβολή του στην Ουκρανία.
Είναι όμως, θα έλεγα, ένας απόηχος από κάτι ανάλογο που ελέχθη παλαιότερα από τον μεγάλο Ρώσο συγγραφέα Ιβάν Τουργκένιεφ (1818-1883), κατά τον οποίον: «Δόξα, εθνικότης και θρησκεία, ελευθερία, όλες αυτές οι λέξεις» –εννοείται με την επιθετική τους έννοια, όπως εν προκειμένω ο πόλεμος του Πούτιν– «στάζουν αίμα. Μόνο μια λέξη είναι αγνή: ο πολιτισμός».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT