Αυτοί που αμαυρώνουν την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτοί που αμαυρώνουν την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ.

Κύριε διευθυντά
Το πρόσφατο περιστατικό με την καταγγελία βιασμού μιας δεκαεννιάχρονης από δύο ειδικούς φρουρούς μέσα στο Α.Τ. Ομονοίας είναι απλά σοκαριστικό! Εν έτει 2022, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, είναι δυνατόν να μη λειτουργούν οι κάμερες του Α.Τ. και η αστυνομία να χρησιμοποιεί τα πλάνα από κάμερες γειτονικού ξενοδοχείου για να διαλευκάνει την υπόθεση; Είναι δυνατόν πολίτες να κινδυνεύουν από την ίδια την αστυνομία εντός ενός Α.Τ.; Είναι δυνατόν αστυνομικοί ακόμα και με υποτιθέμενη συναίνεση (όπως ισχυρίζονται) να προβαίνουν σε σεξουαλικές πράξεις εντός Α.Τ.;

Τον Φεβρουάριο του 2020 στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο, αστυνομικοί των ΜΑΤ με πολιτική περιβολή αποχωρώντας από το νησί είχαν συμπεριφερθεί ως κοινοί τραμπούκοι σπάζοντας αυτοκίνητα και βιαιοπραγώντας εναντίον πολιτών. Εκτοτε διατάχθηκε ΕΔΕ της οποίας ποτέ δεν μάθαμε τα πορίσματα και ποτέ κανένας δεν τιμωρήθηκε.

Ευλόγως λοιπόν γεννάται η απορία κατά πόσον 20χρονοι με μια εκπαίδευση λίγων εβδομάδων είναι εις θέσιν να οπλοφορούν και να επιβάλλουν την τάξη με ευθυκρισία. Θεωρώ πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να επανεξετάσει εκ βάθρων τον θεσμό των ειδικών φρουρών. Οι περιστασιακές μαζικές προσλήψεις θα πρέπει να αντικατασταθούν από μια ετήσια διαγωνιστική διαδικασία, ενώ και η εκπαίδευση και οι ψυχοτεχνικές διαδικασίες να γίνουν πολύ πιο εκτεταμένες και ουσιαστικές. 

Οσο για τα αστυνομικά τμήματα θα πρέπει να μπουν παντού κάμερες και να τηρείται απαρέγκλιτα ηλεκτρονικό αρχείο επισκεπτών. 

Δυστυχώς, τέτοια περιστατικά αμαυρώνουν την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία, κατά τα λοιπά, επιτελεί σημαντικό έργο υπό αντίξοες συνθήκες, και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα που είναι η ελλιπής αστυνόμευση στη χώρα μας παρά η κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT