Το βασιλικόν ύδωρ και περί χρηστότητος 

Το βασιλικόν ύδωρ και περί χρηστότητος 

Κύριε διευθυντά
Δεν φταίνε ο Καραμανλής, ο Μακάριος, ο Ανδρέας, ο Μητσοτάκης, ο Αντώνης κ.λπ. κ.λπ.

Ολοι τους έπραξαν ό,τι όρισε ο Αριστοτέλης: «Η γαρ εξουσία τού πράττειν ό,τι αν εθέλη τις, ου δύναται φυλάττειν το εν εκάστω των ανθρώπων φαύλον» =

Η εξουσία να κάνεις ό,τι θέλεις, δεν δύναται να συγκρατήσει το κακό που κρύβεται σε κάθε ανθρώπινη ψυχή («Πολιτικά» 1318 b 40 1319 a).

Το εν εκάστω τών ανθρώπων φαύλον, έγραψε ο Αριστοτέλης (τι άνθρωπος ήταν κι αυτός) μη εξαιρώντας ούτε τους από χρυσάφι φτιαγμένους, δηλαδή τους ενάρετους.

Θυμάμαι την εντύπωση που μου είχε κάνει όταν πρωτοδιάβασα στη Χημεία ότι το χρυσάφι δεν υφίσταται σκουριά σε όποιο διαβρωτικό υγρό και αν βυθιστεί, εκτός μιας και μόνης περιπτώσεως: Να βυθισθεί σε βασιλικόν ύδωρ το οποίο είναι διάλυμα πυκνού υδροχλωρικού HCL και νιτρικού οξέος HNO3 σε αναλογία 3:1, τότε το χρυσάφι σκουριάζει.

Δηλαδή ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία με την εξουσία, συμβαίνει με το βασιλικόν ύδωρ στη χημεία. 

Ταυτόχρονα καταργείται και το σύστημα της Δημοκρατίας, στο οποίο ήταν άγνωστη η έννοια «αρχηγός»!

Αυτός ήταν και ο λόγος που χωρίς να υπάρχει καμία μομφή ή κατηγορία ή απόφαση δικαστική, εξοστράκιζαν και όχι εξόριζαν τους ξεχωριστούς ενάρετους πολίτες, οι οποίοι ασκούσαν όλοι τους ιδιαίτερη γοητεία, σχεδόν «μαγεία» στους συμπολίτες τους, οπότε ήσαν επίφοβοι να ανέλθουν –με τη συναίνεση όλων– στην εξουσία και άθελα να επιφέρουν την καταστροφή, που πρώτος διέβλεψε ο Αριστοτέλης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT