1912, ο τορπιλλισμός της θωρακοβάριδος

Κύριε διευθυντά
Αντικρίζοντας τη φωτογραφία του μνημείου με την προτομή του ναυάρχου Νικολάου Βότση, κάτω από τον Λευκό Πύργο, στο κείμενο του κ. Νίκου Βατόπουλου στην «Κ» της Παρασκευής 28-10-22, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιες λεπτομέρειες του μνημείου.

Είναι έργο του γλύπτη Γεωργίου Δημητριάδη το 1934. Στη στήλη, που στην κορυφή της είναι τοποθετημένη η προτομή του Βότση, διαβάζουμε: Ν. ΒΟΤΣΗΣ – 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 και από κάτω: ΛΟΙΠΟΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ Κ’ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ/ ΤΟΡΠΙΛΛΗ ΒΟΤΣΗ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΨΑΡΙΑΝΟ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ.

Στην πλαϊνή πλευρά της στήλης είναι γραμμένα τα ονόματα των ανδρών του πληρώματος του τορπιλλοβόλου Τ-11, με το οποίο ο Υποπλοίαρχος Ν. Βότσης, τη νύχτα της 18ης Οκτωβρίου 1912, τορπίλλισε και βύθισε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την τουρκική θωρακοβάριδα «Φετχ-ι-Μπουλέντ» (Feth-i-Bulend).
Για πρώτη φορά αντίκρισα το μνημείο το 1962, ως 2ετής Ν. Δόκιμος, όταν ανεβήκαμε στη Θεσσαλονίκη για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και από τότε έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT