Απλά μέτρα για ένα πιο ευέλικτο ΕΣΥ 

Κύριε διευθυντά
Η πρόσφατη απόφαση για ένταξη δέκα παθολογικών ειδικοτήτων στο σύστημα του προσωπικού γιατρού υπό τις παρούσες συνθήκες της έλλειψης εκπαιδευμένων οικογενειακών γιατρών, θα λύσει τη δυσκολία εύρεσης προσωπικών γιατρών στις γειτονιές και στα προάστια των μικρών και μεγάλων αστικών κέντρων. Η παρουσία ειδικών στην οικογενειακή ιατρική έχει ξαναγίνει και έχει επιτύχει. Στη Μ. Βρετανία από τη δεκαετία του ’60 εκατοντάδες ειδικοί παθολογικών αλλά και άλλων ειδικοτήτων, διαπιστώνοντας τη δυσκολία καριέρας στα βρετανικά νοσοκομεία, εντάχθηκαν στον θεσμό της οικογενειακής ιατρικής (general practice) και ελάχιστοι μετάνιωσαν. Βεβαίως βασική προϋπόθεση ήταν η δημιουργία ομάδων προσωπικών γιατρών (group practice), όπως εύστοχα έχει επισημάνει ο διαπρεπής καρδιολόγος Ν. Καρατζάς (Γράμματα Αναγνωστών 18/8/22).

Δυο-τρεις ή και περισσότεροι γιατροί κάτω από την ίδια στέγη με ιατρική γραμματεία, αδελφή νοσηλεύτρια και γιατί όχι και κοινωνική λειτουργό (σε απόσπαση από τις κοινωνικές υπηρεσίες) θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ασθενών-πολιτών της λίστας των. Οι γιατροί στο διάλειμμα του καφέ θα ανταλλάσσουν γνώμες και θα συζητούν τα ιατρικά προβλήματα που προκύπτουν. Η παρουσία κάποιου ειδικού στην ομάδα θα λύνει τα απλά περιστατικά ειδικότητος χωρίς την ανάγκη παραπομπής στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Οι ασθενείς είναι ενθουσιασμένοι αφού αποφεύγουν την ταλαιπωρία των μετακινήσεων και την απώλεια χρόνου και αγωνίας στις αίθουσες αναμονής. Και τα νοσοκομεία ανακουφίζονται αφού αποσυμφορούνται από τα απλά περιστατικά που μπορούν να λυθούν από τον γιατρό της ομάδας στην έδρα της. Και τώρα με το πρόσφατο σχέδιο του υπ. Υγείας για ιατρική απασχόληση σε νοσοκομείο θα μπορεί ο ειδικός της ομάδας να απασχολείται μια φορά την εβδομάδα στα εξωτερικά ιατρεία της ειδικότητός του, κρατώντας έτσι επαφή με το κλινικό του ενδιαφέρον και με συναδέλφους του νοσοκομείου. Οι γιατροί της ομάδας εφημερεύουν εναλλάξ για τους ασθενείς τους μετά τις ώρες ιατρείου, Σαββατοκύριακα, γιορτές και περιόδους διακοπών, χωρίς να χάνεται η επαφή και η συνέχεια της φροντίδας των ασθενών της ομάδας. Με την ομάδα αποφεύγουν οι μεμονωμένοι γιατροί (solo practice) τη φθορά της απομόνωσης από συναδέλφους και επιστημονικά ερεθίσματα.

Στο θέμα των αμοιβών και για αποφυγή παρεξηγήσεων, η αμοιβή των γιατρών γίνεται προς την ομάδα για τον συνολικό αριθμό ασθενών-πολιτών στη λίστα της. Αλλωστε κάθε γιατρός έχει εγγεγραμμένους δύο χιλιάδες. Με κέφι, ενθουσιασμό, διάθεση συνεργασίας και κρατική υποστήριξη, σε ένα μεγάλο διαμέρισμα ή μια μονοκατοικία και το ωραίο ταξίδι της οικογενειακής ιατρικής ξεκινάει προφέροντας ασφάλεια καλής υγείας και ικανοποίηση σε όλους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT