Φέρουσα ικανότητα και υπερτουρισμός

Κύριε διευθυντά
Στο κυριακάτικο φύλλο της «Κ» 6/11 δημοσιεύεται το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου, «Αναζητώντας χρυσό κανόνα για τη δόμηση στα νησιά». Την εισαγωγή και εφαρμογή αυτού του βασικού θεσμού στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με την προμελέτη με παράδειγμα τη Σίφνο, η οποία κατατέθηκε στο ΣτΕ. Σε αυτήν έχουν αναφερθεί πολλές σχετικές αποφάσεις που αναζητούν μια θεσμοθετημένη οργάνωση της αντιμετώπισης της μελλοντικής εξέλιξης διαφόρων περιοχών. Στη συνέχεια ακολούθησε η ειδική μελέτη για την Αμοργό, με χορηγούς τον Δήμο Αμοργού και το Ιδρυμα Ι. Γ. Λάτση καθώς και η συμμετοχή της ΕΛΛΕΤ σε ερευνητική ομάδα για την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας του Δήμου Θήρας, με χορηγούς το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου και τον Δήμο Σαντορίνης αντίστοιχα. Οι εν λόγω μελέτες αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως κατά τη διαχείριση του χώρου των δύο νησιών.

Σε απόρροια του εξαιρετικού άρθρου του καθηγητή Στάθη Καλύβα στην «Κ», που άνοιξε τον προβληματισμό για την αναμενόμενη επέκταση του υπερτουρισμού, η ΕΛΛΕΤ μελετά τώρα την εξέλιξη πέραν των ευαίσθητων και βεβαρημένων νησιών, με βάση την πολύσκοπη ειδική μελέτη φέρουσας ικανότητας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
Αντιπρόεδρος ΕΛΛΕΤ
Μαρω Ευαγγελιδου
Πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου ΕΛΛΕΤ
Μιλτιαδης Λαζογλου
Συντονιστής για θέματα περιβάλλοντος ΕΛΛΕΤ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT