Των φρονίμων ολίγα…

Κύριε διευθυντά
Η συμβουλή «Των φρονίμων ολίγα» αποδίδεται στον αρχαίο Ελληνα επιστολογράφο Αλκίφρονα, προσοχή λοιπόν.

Μαίνεται η μάχη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ με πολυσύλλαβη επικοινωνιακή συνθηματολογία του τύπου «Παρακολουθούνται οι Ελληνες», «Παρακολουθούνται πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες».

Εφόσον υπάρχει –και κανένας δεν έχει φτάσει να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ή ότι πρέπει να καταργηθεί– Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δεν θα παρακολουθεί Ελληνες; Θα πρέπει να εξαιρεθούν του αντικειμένου της ορισμένες προνομιούχες υπεράνω υποψίας κατηγορίες πολιτών; Εξεταστέον είναι αν η ΕΥΠ ενήργησε νομίμως βάσει των νόμων που διέπουν τη λειτουργία της (ν. 3649/2008, π.δ. 96/2020 κ.λπ.). Σε αυτό έπρεπε να περιορισθεί και να επιμείνει η κυβέρνηση. Αν η αντιπολίτευση θεωρούσε ότι η νομοθεσία που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας αυτής υπηρεσίας «πάσχει», είχε την ευκαιρία να προτείνει τις αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες κατά τη συζήτηση του ν. 4969/15-9-2022, που κύρωσε τη σχετική ΠΝΠ της 9/8/2022.

Η κυβέρνηση δήλωσε από την αρχή ότι, κατόπιν ελέγχου, βρέθηκε ότι η ΕΥΠ ενήργησε νομίμως και εκεί έπρεπε να περιορισθεί και όχι να εξυπηρετήσει την επιδίωξη δημοσιότητος και προβολής του διαμαρτυρηθέντος «θύματος». Επακολούθησε και συνεχίζεται ο ορυμαγδός των κραυγών για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών κ.λπ. Το θέμα, νομίζω, είναι πάντα και μόνον αν παραβιάστηκε ο νόμος. Οι κραυγές για άπλετο φως στη λειτουργία μιας μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών, και για συγκάλυψη με τη διαφύλαξη του εκ του νόμου απορρήτου της λειτουργίας της δεν χρειάζονται επίσημη απάντηση. Ας αφεθεί η υπεράσπιση των θέσεών της στα τηλεπαράθυρα.

Με την ευκαιρία αυτή. Μήπως θα ήταν σκόπιμο και αποτελεσματικό να ακολουθηθεί παρόμοια λακωνική οδός και στον ελληνοτουρκικό διάλογο ανακοινώσεων; Π.χ., «Αναφερθήκατε χθες στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Το είχατε κάνει και προχθές. Η απάντησή μας δεν έχει αλλάξει».

Ουκ εν τω πολλώ το ευ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT