Ιερά κείμενα και περικοπές

Κύριε διευθυντά
Σχετικά με την επιστολή του κ. Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Κ» στις 5/11/2022 με τίτλο «O Ευαγγελιστής, τα παιδιά, τα κατηχητικά», επιτρέψτε μου να σημειώσω τα ακόλουθα. Η κ. Ξένια Κουναλάκη έχει δικαίωμα να ερμηνεύει, όχι βέβαια «αυθεντικώς», οποιοδήποτε κείμενο, συμπεριλαμβανομένων και των κειμένων της Καινής Διαθήκης, όπως άλλωστε όλοι μας. H ερμηνεία, όμως, ενός κειμένου προϋποθέτει την κατανόησή του που δεν μπορεί να υπάρξει όταν περικόπτουμε το κείμενο.

Αυτό μας δίδασκε στο Βαρβάκειο, τη δεκαετία του ’50, ο αείμνηστος καθηγητής μας και σπουδαίος φιλόλογος Παναγιώτης Χ. Δορμπαράκης.
Η κ. Κουναλάκη, για να παρουσιάσει τη δική της, εσφαλμένη, ερμηνεία της υπόψη περικοπής του κατά Μάρκον Ευαγγελίου, μας παρουσίασε ένα μόνον «στίχο» της περικοπής αυτής: «Και προσέφερον αυτώ παιδία… οι δε μαθηταί επετίμων τοις προσφέρουσιν».

Παραλείποντας το τμήμα εκείνο από το οποίο προκύπτει η ορθή ερμηνεία της περικοπής και το οποίο μας θύμισε ο κ. Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος: «Ιδών δε ο Ιησούς ηγανάκτησε και είπεν αυτοίς άφετε τα παιδία έρχεσθαι προς με, και μη κωλύετε αυτά των γαρ τοιούτων εστίν η βασιλεία του Θεού […] και εναγκαλισάμενος αυτά κατηυλόγει τιθείς τας χείρας επ’ αυτά».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT