Ο σερ Ουίνστον και ο σερ Τζον Σάιμον

Κύριε διευθυντά 
Αναφέρομαι στη στήλη ο «Φιλίστωρ» που ίδρυσε ο πολύτιμος φίλος και εξέχων συνεργάτης της «Κ» αείμνηστος Μιχάλης Κατσίγερας και δη στο φύλλο της 5-11-2022 όπου υπάρχει αναφορά στην υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, κατά το 1932, σερ Τζον Σάιμον.

Με αφορμή τη μνεία του ονόματός του δεν είναι άσκοπο να αναφερθούν ολίγα περί αυτού και της πολιτικής του, σε συνδυασμό και αντιπαραβολή με σημερινά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ευρώπη.

Ο σερ Τζον Σάιμον (1873-1954) υπήρξε ένα από τα τρία πρόσωπα που ήταν μέλη του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους (τα άλλα δύο ήταν ο σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο καναδικής καταγωγής κορυφαίος οικονομολόγος και ιδιοκτήτης εφημερίδων, λόρδος Μπίβερμπρουκ).

Η αναφορά σε αυτόν γίνεται γιατί ήταν ένας από τους κύριους θιασώτες της «πολιτικής κατευνασμού» που υποστήριζε την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη ναζιστική Γερμανία, σε αντίθεση με την αδιαπραγμάτευτη πολιτική που ακολουθούσε, επ’ αυτού, ο «Λέων του Τσάρτγουελ», κατά τον προσφυή χαρακτηρισμό που απέδωσε στον σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ η γαλλική Le Monde.

Η διαβόητη «πολιτική του κατευνασμού» (apaisement) αποσκοπούσε σε ουσιαστική υποχώρηση των δυτικών δημοκρατιών προ των διαρκώς εκδηλούμενων επιθετικών, αλλά και αναθεωρητικών, πρωτοβουλιών που την κρίσιμη δεκαετία του ’30 ελάμβανε η υπό τον Αδόλφο Χίτλερ Γερμανία.

Το ζητούμενο σήμερα είναι να βρεθεί ένας νέος Ουίνστον Τσώρτσιλ με όλα εκείνα τα έξοχα προτερήματα που κοσμούσαν την προσωπικότητα του «Πατέρα της Νίκης».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT