Τα «φακελάκια» και περί αξιοπρέπειας

Τα «φακελάκια» και περί αξιοπρέπειας

Κύριε διευθυντά
Aφορμή πήρα από τη δημοσίευση στην «Καθημερινή» της 31/7/2022 κειμένου του καθηγητή κ. Χαρίδημου Κ. Τσούκα με θέμα το «φακελάκι» και η «κανονικοποίησή» του. Αναφέρεται ότι μάλλον δεν υπάρχει οικογένεια στη χώρα που να μην έχει εμπειρία από κάποιου είδους φακελάκι. Εντύπωση προξενεί η φράση «Ξέρετε πώς γίνεται στην Ελλάδα» που ελέχθη σε συγγενικό του πρόσωπο. Ακόμη τονίστηκε ότι η παραοικονομία στην υγεία εκτιμάται μεταξύ 1-1,5 δισ. ευρώ, ότι στα ελληνικά νοσοκομεία διακινείται άφθονο «μαύρο» χρήμα, ότι το 91% των Ελλήνων θεωρεί εκτεταμένη τη δωροδοκία κ.λπ. Η θέση μου, για την άποψη ότι η ευθύνη ανήκει στους πολίτες που ανέχονται τους επίορκους γιατρούς, αλλά και γενικότερα και άλλους κλάδους επιστημόνων και μη που δεν δίνουν αποδείξεις (πρόκειται για κλοπή), είναι ότι είναι θέμα παιδείας που αν υπήρχε στους πολίτες θα υπήρχε και στους παρανομούντες και δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Ετσι, επειδή η «ταχύτητα» παιδείας είναι πολύ, πολύ μικρή, η κύρια ευθύνη ματακυλίεται στο κράτος. Επίσης, αν ίσχυε η άποψη ότι κάθε κλάδος θα μπορεί να συμπληρώνει με «μαύρο» χρήμα τις μικρές κατά την άποψή του αποδοχές, «θα ξέμενε» από φακελάκια η αγορά γιατί ο καθένας υπερεκτιμά τη δουλειά του χωρίς να γνωρίζει τις άλλες δουλειές. Είναι ευθύνη του κράτους να λαμβάνει υπόψη τις πάγιες και τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος. Πάντως, καλό θα ήταν να είναι γνωστές διαρκώς οι αποδοχές όλων όσοι αμείβονται από το Δημόσιο, όλων. Θεωρώ ότι οι προκλήσεις είναι κυρίως αυτές που ερεθίζουν και όχι αυτές καθαυτές οι αποδοχές. Σχετική με το θέμα υγείας είναι και η δημοσίευση στην «Καθημερινή» της 10/7/2022 του δημοσιογράφου κ. Μανδραβέλη για τη φαρμακευτική δαπάνη που από 2,1 δισ. το 2003 εκτοξεύτηκε σε 5,09 το 2009, χωρίς να έχει γίνει, όπως θα έπρεπε, έστω μια έρευνα. Από τα ανωτέρω προκύπτει το ερώτημα, «μήπως ο βασιλιάς της υγείας είναι γυμνός;». Αν ναι, καλό είναι να μην περιμένουν οι κυβερνώντες να το πει το «μικρό παιδί». Τέλος αναφέρεται από μέρους μου ότι μέσα σ’ αυτό το κλίμα είναι μεγίστη και περισσή η τιμή των γιατρών και λοιπών ανθρώπων της υγείας (θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό) που ανθίστανται και είναι αξιοπρεπείς. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT