Η δικτατορία μετά τη δικτατορία

Κύριε διευθυντά 
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 συνδέονται, αν δεν είναι απόρροια, με τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ που προκάλεσε ο τότε Αιγύπτιος πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ κατά του Ισραήλ. 

Τα γεγονότα αυτά είχαν ως συνέπεια την ανατροπή του Γεωργίου Παπαδοπούλου και την εκλογική προσδοκία (προγραμματισμό) του Σπύρου Μαρκεζίνη, αλλά δεν ανέτρεψαν τη δικτατορία, απλώς ματαίωσαν την εξελικτική της πορεία, την οποία προγραμμάτιζε ο τότε πρωθυπουργός Σπ. Μαρκεζίνης για τον Φεβρουάριο του 1974. Ετσι, την αντικατέστησαν με τη χειρότερη δικτατορία του αφανούς και ιδιορρύθμου δικτάτορος Δημητρίου Ιωαννίδη. 

Οι ΗΠΑ, επί του μηχανορράφου Χένρι Κίσινγκερ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ζήτησαν τότε από την Ελλάδα, με πρόεδρο τον Παπαδόπουλο και πρωθυπουργό τον Μαρκεζίνη, να τους παράσχει διευκολύνσεις για την παροχή, μέσω της Σούδας της Κρήτης, στρατιωτικού υλικού προς ενίσχυση του Ισραήλ, την οποία (δυστυχώς) αρνήθηκαν. Εχω στα χέρια μου ιδιόγραφο επιστολή του τότε πρεσβευτού της Ελλάδος στο Κάιρο αειμνήστου Αντωνίου Κοραντή, με τον οποίο συνδεόμουν φιλικώς, ο οποίος εξιστορεί τα σχετικά γεγονότα. 

Συνέπεια των γεγονότων αυτών ήταν η επελθούσα χειρότερη δικτατορία του αφανούς και ιδιορρύθμου δικτάτορος Δημητρίου Ιωαννίδη, με πρωθυπουργό τον Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο και υπουργούς της έγκρισής του, ο οποίος Ιωαννίδης, με το άφρον πραξικόπημα κατά της ζωής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου, έδωσε το πρόσχημα στους Τούρκους για την εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, με αποτέλεσμα έκτοτε η τουρκική κατοχή να επεκτείνεται στο 38% του κυπριακού εδάφους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT