Η χρήση Airbnb και η στάθμευση 

Κύριε διευθυντά
Εχουν συχνά απασχολήσει τελευταία τις στήλες της εφημερίδας τόσο οι παρενέργειες πολλών πρόσφατων πολεοδομικών ρυθμίσεων όσο και η χρήση καταλυμάτων Airbnb. Ωστόσο, παραλείπεται συστηματικά μια διάσταση του θέματος: οι επιπτώσεις των στο πρόβλημα της στάθμευσης. Δυστυχώς, η στάθμευση είναι μια πολεοδομική – κυκλοφοριακή πτυχή, που δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε τους αρμοδίους. Αυτή δε η παράλειψη είχε και έχει δυσμενείς (έως ολέθριες) συνέπειες για την πόλη και, ιδιαίτερα, για ορισμένες γειτονιές της. Αργησε πολύ να εφαρμοσθεί η υποχρέωση πρόβλεψης θέσεων στάθμευσης σε κάθε νέο κτίριο και, όταν εφαρμόστηκε, ήταν αφενός μεν πολύ αργά, αφετέρου ανεπαρκής.

Τελευταία, όμως, γινόμαστε μάρτυρες ανέγερσης νέων πολυκατοικιών στην Αθήνα χωρίς πρόβλεψη των αντίστοιχων θέσεων στάθμευσης. Η απάντηση που πήρα σε σχετική ερώτηση ήταν ότι προορίζονται για χρήση Airbnb και, ως εκ τούτου, απαλλάσσονται από την ανάλογη υποχρέωση.

Μεγάλο λάθος! Πρώτον: Ποιος διαβεβαίωσε τον εγκέφαλο αυτής της εξαίρεσης πως οι χρήστες των εν λόγω καταλυμάτων δεν θα έρθουν με δικό τους όχημα ή δεν θα νοικιάσουν όχημα για τις μετακινήσεις τους και δεν θα επιβαρύνουν τις ήδη προβληματικές από την άποψη της στάθμευσης περιοχές της (κάθε) πόλης; Δεύτερον: Εάν κάποτε (διόλου απίθανο) μειωθεί η ζήτηση καταλυμάτων για Airbnb, τι θα γίνουν αυτές οι πολυκατοικίες; Θα αχρηστευθούν ή θα επιτραπεί η μετατροπή τους σε πολυκατοικίες κοινών διαμερισμάτων χωρίς να διαθέτουν τις (έστω και ελάχιστες) αντίστοιχες θέσεις στάθμευσης; Μήπως η εξαίρεση αποτελέσει ένα νέο (τεράστιο) «παραθυράκι» για νομότυπη καταστρατήγηση του νόμου; Δεν θα είναι μοναδική περίπτωση!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT