Η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

Κύριε διευθυντά 
Οπως πολλοί που αντιμετώπισαν την τρομακτική καταστροφή πέρυσι το καλοκαίρι, παρακολουθώ τον σχεδιασμό ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας με μεγάλη προσοχή. Εχοντας εκπονήσει παρόμοιες μελέτες στο παρελθόν, το ενδιαφέρον μου είναι και τεχνικό. Πολύ συχνά, αναφορές στον ολιστικό σχεδιασμό, στην αειφόρο ανάπτυξη, στη βιοποικιλότητα και στην κλιματική αλλαγή μένουν απλώς λόγια των μελετητών, χωρίς τις κατάλληλες διευκρινίσεις πού, πώς, πότε και πόσο οι επιμέρους προτάσεις συνεισφέρουν σε αυτά τα θέματα. Ετσι, όπως πρόσφατα δημοσιεύθηκε το master plan για τη Β. Εύβοια, πειστικές απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ελλιπείς. 

Για μια χωρική μελέτη που στοχεύει στη «ριζική αναμόρφωση του τρόπου χωρικής οργάνωσης», οι εξηγήσεις είναι κατά κύριο λόγο λεκτικές. Στις 70 σελίδες αφιερωμένες στην επεξήγηση του σχεδίου, έχουν συμπεριληφθεί μόνο 2 χάρτες. Πού συγκεντρώνονται οι «φωτοδότες» και οι κατά τόπον προτάσεις, ποιες περιοχές θα αναδασωθούν και τι γεωγραφικές εκτάσεις συμπεριλαμβάνονται στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια (στα οποία μας παραπέμπουν τα υπομνήματα), είναι σημαντικά στοιχεία της μελέτης, που όμως απουσιάζουν από το master plan. 

Εάν ετοιμάστηκαν αυτοί οι διευκρινιστικοί χάρτες στη διάρκεια της μελέτης, γιατί δεν έχουν δημοσιευθεί; Πώς να αξιολογήσουμε τα οφέλη και τις επιπτώσεις των διαφόρων προτάσεων και πώς να κατανοήσουμε τη συνεισφορά τους σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο; Και το πιο σημαντικό, πότε θα δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους του νησιού να αφουγκραστούν αυτές τις τελικές προτάσεις με τους κατάλληλους χάρτες και επεξηγήσεις; Σε σχέση με παρόμοιες διαβουλεύσεις στο εξωτερικό, που διαρκούν 2-3 χρόνια για να χτιστεί η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των μελετητών και του κόσμου που θα υποστεί τις αλλαγές, το μέλλον της Εύβοιας σχεδιάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Οπως έχει παρουσιαστεί, το master plan ανασυγκρότησης παραπέμπει περισσότερο σε μια υλιστική προσέγγιση στα προβλήματα του νησιού παρά σε μια προσεγμένη, 
διαφανή και ολιστική μελέτη. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT