Οι κακόβουλοι και τα λογισμικά

Kύριε διευθυντά 
Φοβάμαι πως η εξέλιξη της υπόθεσης της ΕΥΠ, των παρακολουθήσεων και των πιο εξελιγμένων λογισμικών οδηγείται σε μια ακόμη αποτυχία.

Η αντιπολίτευση, με πέρα από κάθε όριο λαϊκισμό, περίπου ζητάει την ακύρωση της ΕΥΠ ή τουλάχιστον την άρση κάθε έννοιας απορρήτου – η ενημέρωση που ζητάει της «διακομματικής» ΑΔΑΕ ουσιαστικά αίρει το απόρρητο. Μιλώ για λαϊκισμό –ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ– καθώς ακόμη και ο Τσίπρας απάντησε «γιατί να ζητήσω συγγνώμη», όταν του ζητήθηκε αυτό σε σχέση με την παρακολούθηση Πιτσιόρλα – αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι ήταν σωστή.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της περίπου πανικόβλητη προτείνει την πλήρη απαγόρευση κατοχής και χρήσης του Predator κ.λπ. Λάθος κατά τη γνώμη μου, επειδή:

1. Κάθε σοβαρό κράτος οφείλει να έχει μια σοβαρή ΕΥΠ την οποία να εξοπλίζει με τα πλέον εξελιγμένα συστήματα που κυκλοφορούν και μπορεί να προμηθευτεί. Προφανώς όχι για την παρακολούθηση αντιπάλων, επιχειρηματιών ή ύποπτων συντρόφων. Επισημαίνω εδώ πως επιτέλους συστήνεται μονάδα εσωτερικού ελέγχου σε μια υπηρεσία που, σύμφωνα με τις φήμες, κάποιοι υπάλληλοι έκαναν πρακτοριλίκι με ίδιον όφελος.

2. Είναι αστείο να λέμε πως απαγορεύεται η χρήση από κάποιους μέσα στη χώρα. Οι παρακολουθήσεις μπορεί να γίνονται από την άλλη άκρη του κόσμου, δεν υπάρχουν σύνορα σε αυτά. Μου θυμίζει την περίπτωση του αφελούς υπουργού του ΠΑΣΟΚ τον καιρό της «εισβολής» των κινητών τηλεφώνων στη χώρα, που όταν του επισημάνθηκε ότι δεν έχει νόημα η απαγόρευση καθώς η λειτουργία στηριζόταν σε δορυφόρους, απάντησε πως η χώρα θα τους καταρρίψει.

3. Το φαινόμενο με κανέναν τρόπο δεν είναι ελληνικό. Σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν χρησιμοποιηθεί, σε μερικά για την παρακολούθηση προέδρων, πρωθυπουργών, υπουργών κ.λπ. Μόνο εδώ έγινε θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης.

Και τέλος: Δεν υπάρχουν κακόβουλα εργαλεία, υπάρχουν κακόβουλοι άνθρωποι. Ακόμη και το καλάσνικοφ αν το χρησιμοποιείς για την υπεράσπιση της πατρίδας δεν είναι κακό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT