Τα στρατιωτικά οχήματα «Λεωνίδας»

Κύριε διευθυντά
Στο άρθρο με τίτλο «Ακρως απόρρητο: Στο αεροδρόμιο της Τρίπολης», στο φ. της 26/11, ο πρέσβης επί τιμή κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς αναφέρεται σε άδειο στρατιωτικό φορτηγό ελληνικής κατασκευής με το όνομα «Λεωνίδας», που μετεφέρθη με άκρως απόρρητη διαδικασία από την Ελλάδα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης Λιβύης, όπου έτυχε ανάλογης διπλωματικής υποδοχής.

Εξ όσων γνωρίζω, κοινό στρατιωτικό φορτηγό ονόματι «Λεωνίδας» δεν έχει υπάρξει στον Ελληνικό Στρατό. Υπήρχαν, τότε, τα φορτηγά Steyr (αυστριακής προέλευσης) που κατεσκευάζοντο στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Περί το 1980 αναπτύχθηκε στην ΕΛΒΟ Τεθωρακισμένο Οχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) προοριζόμενο να αντικαταστήσει παλαιά βενζινοκίνητα αμερικανικά ΤΟΜΠ Μ113. Το όνομα του νέου τεθωρακισμένου οχήματος ήταν «Λεωνίδας». 

Μονάδες ΤΟΜΠ «Λεωνίδας» έχουν, έκτοτε, παρελάσει σε εθνικές μας εορτές.

Τη δεκαετία του 1980 έγιναν προσπάθειες πώλησης του συγκεκριμένου ΤΟΜΠ στο εξωτερικό, χωρίς όμως ο «Λεωνίδας» να έχει σταδιοδρομήσει στον Ελληνικό Στρατό. Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες επιτυχίας του στο εξωτερικό ήσαν περιορισμένες.

Ισως μιας τέτοιας προσπάθειας έγινε μάρτυρας, με… άκρως απόρρητη διπλωματική διαδικασία, ο πρέσβης ε.τ., σήμερα, κ. Μαλλιάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT