Οι επεμβάσεις στους οφθαλμούς

Κύριε διευθυντά 
Με την επιστολή μου απαντώ στο άρθρο της εφημερίδος σας  με τίτλο «Παρενέργειες σε οφθαλμολογικές επεμβάσεις Laser» που δημοσιεύθηκε στις 10/12. Θεωρώ ότι πρέπει να καταγραφεί και η άποψή μου για το θέμα, ως εκείνου που ανακάλυψε και εφήρμοσε για πρώτη φορά την τεχνική Lasik στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η θέση του FDA είναι μια απόφαση που ελήφθη υπό την πίεση των οπτομετρών της Αμερικής. Πρόκειται για μια εταιρεία με πολύ ισχυρό lobby στην Αμερική, ίσως και ισχυρότερο από την αμερικανική εταιρεία ενδοφακών και διαθλαστικής χειρουργικής. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η τεχνική Lasik, την οποία ανακάλυψα και εφάρμοσα για πρώτη φορά παγκοσμίως το 1989 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – ΒΕΜΜΟ, οι οπτομέτρες αλλά και η σχετική βιομηχανία ήταν αντίθετοι, διότι η απαλλαγή από τη χρήση γυαλιών τους αφαιρούσε τεράστια κέρδη από την πώληση γυαλιών και φακών επαφής.

Αρχικά δεν είχαν αντίρρηση με τη διόρθωση με τη μέθοδο PRK, μια τεχνική που δεν απαιτεί χειρισμούς πάνω στον κερατοειδή, διότι επετράπη σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων οπτικών (όπως και στη Μ. Βρετανία) να κάνουν εγχείρηση για PRK. Οταν ανακάλυψα τη Lasik, που προϋποθέτει την πραγματοποίηση μιας τομής στον κερατοειδή για να εφαρμοστεί το laser μέσα στο τοίχωμα του κερατοειδούς και όχι στην επιφάνειά του (PRK), αντέδρασαν με διάφορους τρόπους κατά αυτής της τεχνικής. Σήμερα η Lasik είναι η επέμβαση επιλογής στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο και αφορά περίπου το 75% όλων των επεμβάσεων laser για μυωπία, πρεσβυωπία και αστιγματισμό. Προφανώς βέβαια δεν υπάρχει καμία χειρουργική τεχνική σε ανθρώπινο σώμα χωρίς επιπλοκές και μετά 32 χρόνια εφαρμογής αυτής της τεχνικής σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ένας μικρός αριθμός ασθενών με σοβαρότερες επιπλοκές και ένας λίγο μεγαλύτερος (αυτός που αναφέρει το άρθρο) με μικρότερα αλλά υπαρκτά προβλήματα με κύριο το θέμα της ξηροφθαλμίας, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 45 ετών. Παρ’ όλα αυτά το συνολικό αποτύπωμα της τεχνικής αυτής μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί και λογίζεται πλέον ως τεχνική ρουτίνας, δεδομένου ότι έχουν χειρουργηθεί πολλά εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

Τέλος, ας μη λησμονούμε ότι όσοι έχουν ευεργετηθεί από αυτήν την τεχνική έχουν αλλάξει ποιότητα ζωής και το διακύβευμα είναι πάντα αυτό που λέγεται στην αγγλική «cost versus benefit». Κλείνοντας και ανεξάρτητα από την ποιότητα ζωής, η απαλλαγή από τη χρήση γυαλιών, ιδιαίτερα σε υψηλότερες μυωπίες, ελαττώνει τον κίνδυνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης να συμβεί σοβαρό ατύχημα, όταν σπάνε ή χάνονται τα γυαλιά και ο ασθενής δεν μπορεί να αναγνωρίσει σημαντικές λεπτομέρειες του περιβάλλοντος χώρου. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT