Πάτερ και πρεσβυτέρα να τεθούν σε «αργία»

Πάτερ και πρεσβυτέρα να τεθούν σε «αργία»

Κύριε διευθυντά
Σχετικά με την επιγραμματική επιστολή του κ. Σπύρου Γιακουμάκη («Καθημερινή», 2/12/2022) (διά της οποίας, μεταξύ άλλων, δηλώνει ότι «είναι άθρησκος») αφορώσα το γνωστό ζήτημα του «πατήρ ή πάτερ ή μπαμπά» Αντωνίου δεχθείτε και τη δική μου πρόταση και τον αντίστοιχο σχολιασμό:
Είναι γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ως προϊσταμένη Αρχή όλων των κληρικών, με απόφασή του έθεσε τον συγκεκριμένο ιερέα (πρεσβύτερο) Αντώνιο Παπανικολάου σε αργία απαγορεύοντας σε αυτόν να ιερουργεί ή να τελεί οποιαδήποτε ιεροπραξία, μέχρι εκδικάσεως της υπόθεσης διατάσσοντας τη διενέργεια ανακρίσεων, θέτοντας μάλιστα την Εκκλησία στη διάθεση των Αρχών:

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, πώς είναι δυνατόν μετά την επιβολή της σχετικής ποινής, της παύσης των ιερατικών καθηκόντων, προς τον συγκεκριμένο ιερέα, να εξακολουθεί γι’ αυτόν η χρήση του σχετικού χαρακτηρισμού ή τίτλου προσφωνήσεως, πάτερ – πατήρ – ή μπαμπάς (κατά τον κ. Γιακουμάκη)!

Το αυτό, ασφαλώς, ισχύει και για τη σύζυγό του, η οποία δεν είναι δυνατόν να αποκαλείται ακόμη «πρεσβυτέρα», όταν ο ιερέας σύζυγός της στερείται των ιερατικών του καθηκόντων (άλλωστε… το ράσο δεν κάνει τον παπά).

Πρέπει λοιπόν οι σχετικές αναφορές προσφωνήσεων και επικλήσεων για τα συγκεκριμένα πρόσωπα να σταματήσουν από όλους και κυρίως από τους δημοσιογράφους, και να αντικατασταθούν από τα αναγραφόμενα στην αστυνομική τους ταυτότητα ονόματα: Αντώνιος Παπανικολάου – Σταματία 
Γεωργαντή.

Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι σκόπιμο και επιβάλλεται για δύο πολύ σοβαρούς και σημαντικούς λόγους.

1. Για την ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος των πολιτών, κυρίως των Ορθοδόξων Χριστιανών, αυτής της χώρας.
2. Για την παύση επιτέλους της κακοποίησης της ελληνικής γραμματικής, αναφορικά με την κλίση των διπλοθέμων (ακαταλήκτων εις -ηρ) ονομάτων της Γ΄ κλίσης!!!

Τέλος, αντίθετα από τον άνω επιστολογράφο σας, και ως βαθύτατα ένθεος Χριστιανή Ορθόδοξος, θεωρώ ότι αυτό είναι το «σωστότερο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT