Πυρηνική σύντηξη και μακρά υπομονή 

Κύριε διευθυντά
Το γεγονός ότι στο εργαστήριο Λόρενς στο Λίβερμορ της Βόρειας Καλιφόρνιας υπήρξε παραγωγή ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη, ανακοινώθηκε από τους ιθύνοντες ως σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα αλλά με προσεκτικά συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά την προοπτική που δημιουργείται για λύση του παγκόσμιου ενεργειακού προβλήματος. Ολα τα μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν αμέσως αυτήν την αισιοδοξία υπό το πρίσμα του δικού τους μεγεθυντικού φακού, γράφτηκε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το επίτευγμα αποτελεί την αρχή που είναι το ήμισυ του παντός. Επειδή όμως για να φθάσουμε στην αρχή χρειάστηκαν εξήντα χρόνια, διερωτήθηκα αν το δεύτερο ήμισυ θα απαιτήσει άλλα τόσα.

H διευθύντρια του εργαστηρίου Λόρενς, δρ Kimberly Susan Budil, έδωσε με δηλώσεις της την απάντηση: «Δεν θα χρειαστούν εξήντα ούτε πενήντα χρόνια, αλλά μερικές δεκαετίες επιστημονικής έρευνας… μπορεί να μας βάλουν σε θέση να κατασκευάσουμε ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής». Και συμπεραίνω: Αφού απαιτούνται μερικές δεκαετίες επιστημονικής έρευνας πριν, ίσως, μπορέσει να κατασκευαστεί και να δοκιμαστεί το πρώτο εργοστάσιο, η προοπτική κάλυψης σημαντικού μέρους των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών από την πυρηνική σύντηξη πρέπει να είναι ακόμη πολύ, μα πολύ μακριά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT