Τρόπος εκλογής ευρωβουλευτών

Κύριε διευθυντά
Σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του («Το Βήμα», 18.12.2022) ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου Ε.Ε. κ. Βασ. Σκουρής διατύπωσε την πρόταση, μεταξύ άλλων καίριων επισημάνσεων, της επαναφοράς της «λίστας» στις προσεχείς ευρωεκλογές. Δεδομένου ότι η παραδοσιακή «σταυροδοσία» είναι ευάλωτη στα προσβολές του «πολιτικού χρήματος» και δεν οδηγεί (πάντα) στις καλύτερες επιλογές, η ως άνω πρόταση μοιάζει εύλογη και πειστική.

Φυσικά, υπάρχει αντίλογος που έχει διατυπωθεί, μεταξύ άλλων, και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η «λίστα» έχει, εξάλλου, εγκαταλειφθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Προκειμένου, ωστόσο, να καταστεί δυνατόν να συγκεραστούν οι αρετές και των δύο μεθόδων, ίσως θα ήταν σκόπιμο να προκριθεί ένα μεικτό («αλλά νόμιμο», όπως θα έλεγε ο Σολωμός) σύστημα συνδυασμού του κομματικού ψηφοδελτίου (με την κατάταξη των υποψηφίων που αυτό προτείνει) με τη δυνατότητα της ανατρεπόμενης ψήφου (έκφραση σειράς προτίμησης) από μέρους των εκλογέων, εφόσον αυτοί το επιθυμούν. Αν το σύστημα αυτό δοκιμαστεί και καρποφορήσει στις ευρωεκλογές, θα μπορούσε στη συνέχεια να επιχειρηθεί η εφαρμογή του και στις εθνικές εκλογές (μετά τις μεθεπόμενες, εννοείται).

Αξίζει, τέλος, να θυμηθούμε ότι εκτός των τριών κορυφαίων καθηγητών (Ευρυγένης, Τσάτσος, Κουκιάδης), που αναφέρει ο κ. Σκουρής, υποψήφιος για την Ευρωβουλή διετέλεσε, χωρίς ατυχώς να εκλεγεί, και ο αείμνηστος καθηγητής Γιάννης Αναστόπουλος, που υπήρξε και κοινός μας φίλος.
Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT