Ο ορεξάτος λόρδος και ο (Λίντον) Τζόνσον

Ο ορεξάτος λόρδος και ο (Λίντον) Τζόνσον

Κύριε διευθυντά
Στον απόηχο των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων διαπλοκής και διαφθοράς, που τρεχόντως μας κατακλύζουν, ανακαλώ διδακτικότατο μαγνητοφωνημένο διάλογο μεταξύ Βρετανού λόρδου –79 ετών παρακαλώ– και επισκεπτών του επιχειρηματιών. Ο λόγος της επίσκεψης, η μεσολάβηση του λόρδου για ευνοϊκές ρυθμίσεις επενδύσεών τους στη Μ. Βρετανία. Διδακτικότατο για την πανίσχυρη υποκινησιακή δύναμη της απληστίας, που εκπέμπει. Τον παραθέτω.

Επισκέπτες: Και τι θα μας χρεώσετε για τις υπηρεσίες σας; Λόρδος: Συνάδελφοί σας, για παρόμοιες υποθέσεις, δέχθηκαν να καταβάλουν 100.000 λίρες. Επισκέπτες: Δεν είναι μεγάλη μια τέτοια αμοιβή; Λόρδος: Το θέμα δεν είναι η αμοιβή, αλλά να δεχθώ να βοηθήσω. Και γι’ αυτό πρέπει να μου ανοίξετε την όρεξη…

Κλειδί του διαλόγου, η λέξη όρεξη. Δεν τίθεται, δηλαδή, θέμα διάθεσης, αρχών και πεποιθήσεων, αλλά παρακίνησης. Αντίστοιχης της διέγερσης των σιελογόνων αδένων και της σιελόρροιας, ακαταμάχητης προπομπού κάθε γαστριμαργικής ευωχίας. Η όρεξη, που παραβιάζει τις ανοικτές θύρες της απληστίας, ακόμα και για έναν 79χρονο. Αυτή εξουδετερώνει αξίες και ωθεί, ως «άπληστος πίθος», σε άρση αρνήσεων και αντιστάσεων.  Απολαυστική και η –αποδιδόμενη στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον– αποπομπή από το γραφείο του, λομπίστα υπόπτων συμφερόντων, που τον πολιορκούσε όχι και τόσο διακριτικά. Ο Τζόνσον, μόλις διαπίστωσε ότι η κλιμακούμενη εκμαυλιστική αποφασιστικότητα του συνομιλητή του ήταν ικανή για όλα, τον απέπεμψε λέγοντάς του: «Εξαφανίσου, είσαι θρασύς. Αγγίζεις επικίνδυνα τα όρια των προσωπικών μου ηθικών αντιστάσεων…».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT