Απομνημονεύματα του Γέρου του Μοριά

Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της 4-12-2022 δημοσιεύθηκε το άρθρο «Το Ρωσικό Κόμμα και η ταυτότητα των Ελλήνων» που υπογράφεται από την κ. Λίνα Λούβη, καθηγήτρια Νεώτερης Ιστορίας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου αναφέρεται: «…ενώ το 1825 ο Κολοκοτρώνης και άλλοι αγωνιστές υπέγραφαν αίτηση με την οποία προσφερόταν υποταγή στη Ρωσία…». Ενα γεγονός που ποτέ δεν συνέβη. Αντίθετα το 1825 άλλο γεγονός είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο, γνωστό «ως πράξη υποταγής». 
Σύμφωνα δε με τα απομνημονεύματα του Θ. Κολοκοτρώνη, το έγγραφο αυτό έγινε κατόπιν αναφοράς του Ρώμα, μέλους της επιτροπής της Ζακύνθου προς τον Sir Frederick Adam αρμοστή (διοικητή) των Επτανήσων. Κατόπιν με εντολή από την Αγγλία συντάχθηκε κείμενο από τον αρμοστή και τον Ρώμα και στάλθηκε στον Κολοκοτρώνη και στον Μιαούλη. Η πράξη αυτή υπογράφτηκε από την πλειοψηφία των καπεταναίων, των προεστών και από το Εκτελεστικό και Βουλευτικό ως άτομα τον Ιούλιο του 1825. Δεν υπέγραψαν για διαφορετικούς λόγους οι Υψηλάντης, Νικηταράς, Κουντουριώτης, Κωλέττης, Γκούρας και λίγοι άλλοι. Στο κείμενο αυτό αναφέρεται «…Το ελληνικόν έθνος δυνάμει της παρούσης πράξεως θέτει εκουσίως την ιεράν παρακαταθήκην της αυτού ελευθερίας, εθνικής ανεξαρτησίας και της πολιτικής αυτού υπάρξεως υπό την μοναδικήν υπεράσπισιν της Μεγάλης Βρετανίας…». Το έγγραφο αυτό εστάλη με τον Δ. Μιαούλη, γιο του ναυάρχου, στο Λονδίνο και εγκρίθηκε στη Συνέλευση της Τροιζήνας το 1827.
Αυτή την ιστορική αλήθεια, που αναφέρεται σε πολλά απομνημονεύματα αγωνιστών και στην «Ιστορία του Ελληνικού Εθνους», τόμος ΙΓ΄ σελίδα 407, φαίνεται να αγνοεί η κ. Λούβη; Αλλωστε με τις αντιλήψεις του σήμερα δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε γεγονότα του χθες. Πιστεύω ότι η εφημερίδα σας οφείλει να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT