Η (μη) ψήφος των αποδήμων

Κύριε διευθυντά 
Η συνταγματική επιταγή των 200 ψήφων (άρθρο 51 παρ. 4 Σ) για τη θέσπιση νόμου προς άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των συμπατριωτών μας που «ευρίσκονται έξω από την επικράτεια», διακρίνεται για την υπερβολή της, όταν η ημεδαπή εκλογική νομοθεσία εξαρκείται σε 180 ή 150 βουλευτικές ψήφους. Θέλω να πιστεύω ότι η διαφοροποίηση δεν έλκει την καταγωγή της από τη νοσηρή διάκριση του παρελθόντος, περί υπεροχής των «αυτοχθόνων», έναντι των «εκπατρισθέντων».

Οταν ωρίμασε η πολιτική βούληση για την επιψήφιση του σχετικού νόμου και ανεξαρτήτως του φοβικού αποκλεισμού της επιστολικής ψήφου, υπεστηρίχθη, από την αξιωματική αντιπολίτευση, η, προδήλως, ασύμβατη προς το Σύνταγμα άποψη, ότι η ψήφος των αποδήμων δεν πρέπει να είναι προσμετρητέα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αφού υπερκεράστηκε το μάλλον παρελκυστικό αυτό εφεύρημα και σειρά άλλων, ανάλογου περιεχομένου, στον βωμό επίτευξης της ποθητής πλειοψηφίας των 200 βουλευτικών ψήφων, με την τελική επιψήφιση του νόμου (4684/2019) τέθηκε, σωρευτικώς, σειρά δύσκαμπτων, γραφειοκρατικού χαρακτήρα, προϋποθέσεων για την εγγραφή των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (διαμονή συνολικά 2 ετών στην Ελλάδα, κατά την τελευταία 35ετία, υποβολή φορολογικών δηλώσεων το έτος εγγραφής ή το προηγούμενο, ισχύς της εγγραφής, επί οκταετία κ.ά.).

Η σύνδεση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με την υποβολή φορολογικής δήλωσης, καθώς και η απαίτηση υποχρεωτικής διαμονής στην Ελλάδα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ωσεί η ιθαγένεια να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, μου δημιουργεί αμφιβολίες για τη συμπόρευσή τους με τις συνταγματικές αρχές της καθολικότητος και της ισοδυναμίας της ψήφου. Είναι χαρακτηριστικό του προβλήματος ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για 300.000 και αργότερα για 100.000 εγγραπτέους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, έχουν πλήρως ανατραπεί, στο πλαίσιο υποτυπώδους μέχρι σήμερα ανταπόκρισης, που δεν υπερβαίνει τους 4.000 εγγραφέντας αποδήμους. Η επωδός όλων εκείνων που συνέτειναν στην αποτυχία του εγχειρήματος, ότι δηλαδή όποιος απόδημος επιθυμεί να μετάσχει στην εκλογική διαδικασία δεν κωλύεται να ταξιδεύσει στην πατρίδα του, για τον σκοπό αυτό, επιβεβαιώνει την καταστρατήγηση της σχετικής συνταγματικής επιταγής και την ψευδεπίγραφη νομοθετική ρύθμιση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT