Πνεύμα καταλλαγής για το «πάτερ»;

Κύριε διευθυντά

Στα Γράμματα Αναγνωστών της «Κ» δημοσιεύθηκε στις 17/12 επιστολή του εκλεκτού συχνού επιστολογράφου της κ. Ν.∆. Τριανταφυλλόπουλου με τίτλο και συμπέρασμα «Η ζωή προηγείται της γραμματικής». Στη ρήση αυτή κανείς –ούτε καν ερασιτέχνης σαν εμένα– δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει. Η γραμματική και το συντακτικό καταγράφουν τους κανόνες που διέπουν τον γραπτό και προφορικό λόγο της γλώσσας που επιλέγεται για να εκφρασθεί και να επικοινωνήσει εκείνος που την χρησιμοποιεί. Στην παραπάνω επιστολή του ο κ. Τριανταφυλλόπουλος σχολιάζει δική μου επιστολή της 23/11/2022 που δημοσιεύθηκε στις 29/11/2022 με τίτλο –της εφημερίδος– «Ομαδικό λάθος με το “πάτερ”». Στην επιστολή μου αυτή δεν «δυσανασχετώ», αλλά διατυπώνω την απορία μου γι’ αυτό ακριβώς το «ανεξήγητο» ομαδικό λάθος στη χρήση κλητικής αντί ονομαστικής «Σε όλα τα άπειρα δημοσιεύματα» του Τύπου για το θέμα της Κιβωτού.

Ομολογώ ότι αγνοούσα το ψευδώνυμο «Πάτερ Ιερώνυμος», με το οποίο υπέγραφε τη θρησκευτική του στήλη «ο διακεκριμένος κληρικός και μετέπειτα καθηγητής Πανεπιστημίου» στο «ιδιαίτερα προσεκτικό νεανικό περιοδικό του περασμένου αιώνα». Απ’ αυτό θεωρείται ότι προκύπτει πως «η ζωή» είχε επιβάλει έκτοτε τη λανθασμένη χρήση, η οποία δεν αμφισβητείται, αλλά θεωρείται καταργηθείσα «εθιμικώ δικαίω». Σημειωτέον ότι η χρήση του «πάτερ» σταμάτησε παντού, όχι, βέβαια, λόγω της επιστολής μου. Κατά πάσαν πιθανότητα, διότι το λάθος έγινε αντιληπτό, ιδίως μετά τη διαδικτυακή αντίδραση του αρμοδιότατου καθηγητού κ. Γ. Μπαμπινιώτη.

Κώστας Μπονιφάτσης

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT