Εκτροχιασμός μιας φωτογραφίας

Κύριε διευθυντά

Στη σελίδα 13 του ένθετου Ντοκουμέντα της «Κ» της Τρίτης 20/12, η φωτογραφία έχει τη λεζάντα: «Κόρινθος ∆εκ. 1920. Το τρένο που μεταφέρει τον Κωνσταντίνο στην Αθήνα ξεκινά… Ελληνική δυναστεία – Σπάνιες φωτογραφίες από τη Συλλογή της Αμαρυλλίδος Μαρκεζίνη, Φερενίκη, Αθήνα 2003». Πράγματι η φωτογραφία είναι σπάνια, διότι η λεζάντα της είναι εξωπραγματική. Η επικεφαλής ατμομηχανή του βασιλικού συρμού είναι της σειράς Λα. Οι μηχανές όμως αυτής της σειράς εχρησιμοποιούντο από τους ΣΕΚ και όχι από τους ΣΠΑΠ και εκινούντο επί γραμμών κανονικού εύρους, δηλ. 1,435 μ., του δικτύου των ΣΕΚ. Το εύρος των γραμμών των ΣΠΑΠ ήταν μετρικό, δηλ. ενός μέτρου, στο οποίο δεν μπορούσαν να κινηθούν συρμοί των ΣΕΚ και αντιστόφως. Αρα αποκλείεται ο Κωνσταντίνος να μετακινήθηκε από την Κόρινθο στην Αθήνα (δίκτυο ΣΠΑΠ) με την ατμομηχανή της φωτογραφίας. Η φωτογραφία πρέπει να είναι από κάποιο άλλο σισηροδρομικό βασιλικό ταξίδι, στο δίκτυο των ΣΕΚ.

Τέλος και επειδή οι ατμομηχανές της σειράς Λα εντάχθηκαν στο τροχαίο υλικό των ΣΕΚ το 1926 και ο Κωνσταντίνος πέθανε τον Ιανουάριο του 1923 (ν,η), αποκλείεται να έκανε, όσο ζούσε, σιδηροδρομικό ταξίδι με μηχανή Λα. Οι συντελεστές της έκδοσης του βιβλίου, στο οποίο υπάρχει η φωτογραφία, ας ψάξουν να βρουν το λάθος.

Ματθαίος Μ. ∆ημητρίου

Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT