Οφθαλμολογία, LASIK και FDA

Κύριε διευθυντά

Συγχαίρουμε την «Καθημερινή» για την πρόσφατη επαναδημοσίευση στην Ελλάδα των πιθανών κινδύνων της επέμβασης LASIK από τον αμερικανικό FDA: όσοι ενδιαφέρονται να «πετάξουν» γυαλιά και φακούς επαφής πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό γίνεται με μια εξειδικευμένη επέμβαση, με βιβλιογραφικά κατοχυρωμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί δραστικά τα περασμένα 30 έτη, κυρίως για να βελτιωθούν κάποια προβληματικά σπάνια περιστατικά –που όντως κατεγράφησαν, με προγενέστερες τεχνολογίες– και αφορούσαν μειωμένη ποιότητα όρασης κυρίως το βράδυ και ξηροφθαλμία.

Οι επίκαιρες επιστημονικές εργασίες πιστοποιούν ότι οι διαθλαστικές επεμβάσεις συνεχίζουν και στις ημέρες μας να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και πιο ασφαλείς. Είναι για τους περισσότερους μία προαιρετική επέμβαση και θα πρέπει όταν αξιολογείται αντικειμενικά: παράλληλα με τα πλεονεκτήματα να μελετώνται και πιθανές επιπλοκές, να συγκρίνονται με εναλλακτικές που υπάρχουν, όπως η χρήση φακών επαφής, που παρότι σχετικά ασφαλής, αποτελεί έναν πιο σημαντικό και πιο συχνό κίνδυνο για μολύνσεις στον κερατοειδή, άρα και μεγαλύτερο κίνδυνο για την όραση.

Η επιστημονική μας ομάδα, εδώ στην Αθήνα, έχει επί δεκαετίες δουλέψει ακούραστα στη συνεχή βελτίωση της τεχνικής LASIK, έχει πρωτοστατήσει στη χρήση του femtosecond laser από το 2006, ένα δεύτερο laser που καταργεί τη χρήση νυστεριού και συμβάλλει σε μεγαλύτερη ασφάλεια. Εχει εγκαθιδρύσει παγκόσμια τις εξατομικευμένες σμιλεύσεις με τοπογραφία και πρόσφατα με ray-tracing και αποτελεί πηγή εκμάθησης –όχι μόνο τεχνογνωσίας, αλλά και της παροχής αντικειμενικής προεπεμβατικής κατάρτισης– για συναδέλφους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σε εκατοντάδες εκπαιδευτικές συνεδρίες που έχει εκπονήσει στα τρία μεγαλύτερα παγκόσμια συνέδρια: της Αμερικανικής Ακαδημίας (AAO), της Ευρωπαϊκής (ESCRS) και Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών Διαθλαστικής (ASCRS).

Δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, MD

Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Παν/μιο NYU, Νέα Υόρκη

Πρόεδρος τα έτη 2016 και 2017 της παγκόσμιας εταιρείας διαθλαστικής χειρουργικής (ISRS) – μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT