Εθνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική

Εθνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική

Kύριε διευθυντά

Σχετικά με την ελληνοτουρκική κρίση και τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας θέλω να επισημάνω τα κάτωθι:

1. Τις εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για την εθνική ασφάλεια της χώρας τις οφείλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τις οφείλει επιπλέον και ειδικότερα ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών.

2. Οσον αφορά τα περί αποτροπής με στρατηγική αύξησης του κόστους σε απαγορευτικό επίπεδο για τον επιτιθέμενο, σημειώνω ότι για εθνικές διεκδικήσεις όπως αυτές που προβάλλει η Τουρκία δεν υπάρχει απαγορευτικό επίπεδο. Ανάλογα δεν υπάρχει απαγορευτικό επίπεδο για τον αμυνόμενο. Εξ ου και το εν λόγω επίπεδο επικαλούμενο ως απαγορευτικό τουλάχιστον για την Τουρκία, δεν προσδιορίζεται στη σχετική στρατηγική. Αυτό που προσδιορίζεται αντιθέτως είναι η παραδοχή (ομολογία) ουσιαστικής αδυναμίας υπεράσπισης της ασφάλειας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας από την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα.

3. Τούτου δοθέντος, η τυχοδιωκτική και άκρως επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια πολιτική του μιλιταριστικού εξτρεμισμού και της έντασης με τη Ρωσία, δεν αναφέρεται στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που χρειάζονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για την ανυπέρθετη υπεράσπιση της ασφάλειας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Αναφέρεται στην άνευ όρων αποστολή όπλων και πυρομαχικών από την κυβέρνηση στο καθεστώς Ζελένσκι και στην δι’ αυτής εξτρεμιστική υποδαύλιση του πολέμου. Επίσης, στην ουσιαστική εκχώρηση (ανάθεση) της άσκησης της ελληνικής και της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας σε σχέση με τη Ρωσία, και κατ’ επέκταση σε σχέση με την Τουρκία, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, στο εν λόγω καθεστώς (Ζελένσκι), ομοίως μέσω της προαναφερθείσας άνευ όρων αποστολής όπλων και πυρομαχικών.

Ιωάννης Α. Οικονομίδης

Δικηγόρος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT