Η φοροδιαφυγή και οι «γενικεύσεις»

Kύριε διευθυντά

Πάρα πολύ ενδιαφέρον το πρόσφατο άρθρο της Οικονομικής «Καθημερινής» σχετικά με τη φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αξίζουν, ειλικρινά, συγχαρητήρια στον συντάκτη σας, γι’ αυτή του την προσπάθεια. Μου δημιούργησε, όμως, κάποιες απορίες.

Το κέρδος, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάσατε, είναι της τάξης του 8%-9%. Στις αντίστοιχες μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, σε τι ποσοστό κυμαίνεται ο αντίστοιχος δείκτης;

Δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη, επίσης, ότι σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πιθανότατα και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις δυσπρόσιτων περιοχών, μικρών νησιών, εποχικές κ.λπ. Αν ισχύει, ίσως να χρειάζεται μια στάθμιση στο δείγμα.

Το κόστος αγοράς, αλλά και το λειτουργικό είναι αρκετά αυξημένο, με σχετικά μειωμένους τζίρους λόγω της περιόδου αναφοράς.

Δεδομένης της αγωνίας του για μια εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, που διακρίνεται εμφανώς στο άρθρο του και της προφανούς προσπάθειάς του να συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, μήπως το όλο ζήτημα θα έπρεπε να το επανεξετάσει και να το παρουσιάσει ξανά;

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν πολλά «καλά παιδιά» μέσα στην υπό εξέταση ομάδα. Η γενίκευση και η στοχοποίηση, όμως, κοινωνικών ομάδων έχει οδηγήσει πολλές φορές στο παρελθόν σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Κώστας Αθανατος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT